"Comisia Europeana a prezentat miercuri o propunere care, daca va fi adoptata, va permite statelor membre sa aplice un sistem de TVA diferit de cele existente in acest moment. Pentru a se proteja piata interna, aceasta derogare se va aplica doar in conditii stricte. In prezent, toate companiile implicate in reteaua de productie si distributie sunt partial responsabile de colectarea TVA. Propunerea de astazi privind un Mecanism optional de Taxare Generala Inversa inseamna ca tarile UE vor putea aplica temporar un sistem care face derogare de la actuala plata fractionata a TVA-ului", transmite Comisia Europeana intr-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"Vanzarile intre companii peste suma de 10.000 de euro ar putea fi efectuate fara TVA, costurile pentru Taxa pe Valoare Adaugata urmand sa intre in responsabilitatea consumatorului final", precizeaza CE.

"Unele tari membre au exprimat dorinta de a utiliza un Mecanism de taxare generala inversa pe pietele interne. Astazi, indeplinim promisiunea de a materializa aceasta propunere, insa cu stabilirea unor principii pentru garantarea integritatii piete interne. Prioritatea principala a Comisiei va fi implementarea unui sistem de TVA la nivelul UE axat pe principiul destinatiei. Inca o data, cerem statelor membre sa sustina eforturile in curs de modernizare a sistemului TVA la nivel comunitar si de creare a unei solide zone unice europene protejata de fraude la TVA. Aceasta este singura solutie viabila pe termen lung in piata interna, in contextul in care trezoreriile nationale pierd 160 de miliarde de euro anual la colectarea TVA-ului", a declarat Pierre Moscovici, comisarul UE pentru Afaceri Economice si Financiare, Taxare si Uniune Vamala.

Pentru a intra in vigoare, propunerea Comisiei Europene trebuie sa primeasca in final aprobarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Taxarea inversa functioneaza pe baza principiului urmator: producatorul vinde marfa fara TVA catre dealer; mai departe, pe lant, dealerul vinde marfa catre distribuitor, iar acesta catre urmatoarea veriga si, ulterior, catre magazin. Practic, toti vand produsele fara TVA, Taxa pe Valoare Adaugata incasandu-se doar in final, la vanzarea produsului catre populatie. Practic, TVA-ul nu mai circula pe lantul de vanzari in sensul de la cumparator la producator, ci in sensul invers - de la producator la cumparator. In acest mod, se reduce evaziunea la comertul cu produsele intermediare, determinandu-se automat si reducerea evaziunii.