Comisarii Garzii Financiare au aflat ca, din cei 2.900 de lei incasati in cateva ore, angajatii unui supermarket de cartier au batut pe casa de marcat doar cateva sute de lei.

Vanzatoarea ii scrie pe o bucata de hartie clientului suma de plata, pe care cumparatorul o duce la casa. Doamna care sta in ghereta, in fata casei de marcat, aplica doar o stampila pe petecul de hartie, dar nu bate bon. Asa ca pe casa de marcat scrie in continuare "0 lei, 0 bani". Cu aceasta dovada clientul se intoarce la raion, sa isi ridice sacosa. Pleaca apoi fara bon pentru banii dati. Nu poate face deconturi sau reclama la Protectia Consumatorului o achizitie proasta.

Un alt cumparator plateste si nu primeste bon. In schimb, il cere. Raspunsul: "Nu e casa gata".

Indifent de motiv, niciun comerciant nu are voie sa vanda fara sa puna totul pe casa. O parte din acesti bani trebuie sa se intoarca, prin taxe, la bugetul de stat. Lucru pe care se fac ca nu-l inteleg si unii jucatori mari de pe piata.

Saptamana trecuta, comisarii Garzii Financiare au amendat cu 8.000 de lei un restaurant de lux din parcul Herastrau, pentru ca nu folosea casa de marcat. Suplimentar, s-a decis si suspendarea activitatii timp de trei luni.

Anul trecut au fost 3.500 de cazuri de suspendare. Banii incasati efectiv nu sunt fiscalizati. "Sunt incasati fara documente justificative", a declarat Alexandru Cristea, purtatorul de cuvant al Garzii Financiare.

Legea le permite comerciantilor sa conteste sanctiunea.