City Mall a fost cumparat cu 17,3 mil. euro de fostul proprietar. L-a vandut cu 103 mil. euro in 2006
Centrul comercial City Mall din Bucuresti, intrat in faliment anul trecut, a fost vandut pentru 17,3 milioane euro unei firme controlate de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, care a detinut proiectul in 2006 si pe care l-a vandut cu 103,5 milioane euro fondului australian APN European Retail, potrivit Mediafax.
De centrul comercial au fost interesati sase investitori, iar in urma negocierilor directe acesta a fost vandut firmei Star Imob Construct, cu un pret cu 83% mai mic decat a fost scos la licitatie de lichidatorul judiciar, Casa de Insolventa Transilvania (CITR).
Potrivit CITR, managementul proiectului poate fi preluat de noul investitor chiar si inainte de finalizare platii, estimata a avea loc intr-o luna, fara insa a avea dreptul de a face modificari pana la dobandirea dreptului de proprietate.
"Tranzactia dovedeste faptul ca evaluarea comandata de CITR, care a coincis cu pretul de pornire a negocierilor, de circa 21 de milioane de euro, a fost cea mai apropiata de valoarea reala de piata a proiectului", a declarat, intr-un comunicat al CITR, Andreea Anghelof, managing partner Casa de Insolventa Transilvania.
Prin schimbarea strategiei de valorificare, s-a reusit in mai putin de doua luni de la data demararii procedurii selectarea ofertantului castigator, urmand ca in termen de sapte zile lucratoare sa se procedeze la incheierea contractului de vanzare cumparare in forma autentica. In ceea ce priveste plata pretului de adjudecare a centrului comercial, potrivit ofertei depuse de catre ofertant si acceptata de catre Comisia de negociere directa, plata urmeaza a se efectua pana cel tarziu la finalul anului in curs. Avand in vedere faptul ca plata pretului de catre noul proprietar poate presupune obtinerea de catre acesta a unei finantari, termenul de plata asumat este unul obisnuit in tranzactii de acest tip, potrivit CITR.
Destinatia centrului comercial urmeaza a fi stabilita de catre noul proprietar insa cel mai probabil aceasta nu va suferi modificari esentiale.
In prezent, City Mall are un grad de ocupare de 83% din spatiul comercial si contracte cu aproximativ 74 de chiriasi. Complexul comercial are un trafic care se mentine la nivelul anterior deschiderii procedurii de insolventa, pentru spatiile din interiorul mall-ului. Mai mult, de la data deschiderii procedurii, au fost incheiate noi contracte de inchiriere a spatiilor din cadrul mall-ului.
Principalii creditori ai societatii sunt Unicredit Bank Austria AG, Unicredit Tiriac Bank, Bancpost si fostii proprietari ai centrului comercial. Cele trei banci finantatoare ale proiectului au de recuperat 176 milioane lei (peste 41 milioane de euro), din care Bancpost 21,6 milioane lei (circa 5 milioane de euro), UniCredit Bank Austria - 153 milioane de lei (35,7 milioane de euro), iar UniCredit Tiriac Bank 1,28 milioane de lei (circa 300.000 euro).
Papalekas a preluat centrul comercial in anul 2005 pentru 46 de milioane de euro de la Jaguar Development, firma cu actionari greci si israelieni care au investit circa 35 de milioane de euro pentru dezvoltarea mall-ului. Omul de afaceri grec a vandut dupa un an, proiectul pentru 103,5 milioane de euro fondului australian APN.
Demararea negocierilor directe pentru valorificarea City Mall s-a facut la pretul de evaluare de circa 21 milioane euro, care a reiesit dupa analiza conditiilor actuale de piata si rezultatul licitatiilor derulate.
Procedura de negociere directa pentru valorificarea City Mall a fost inceputa in luna august, dupa cinci incercari de licitatii esuate.
Proiectul are o suprafata inchiriabila de 19.000 metri patrati, printre chiriasi numarandu-se Domo, Sprider sau KFC.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: