In total, in urma deciziei luate vineri, Eurimages finanteaza 18 coproductii europene.

Filmul "Provizoriu", ce va fi regizat de Cristian Mungiu, este o coproductie intre casa cineastului premiat cu Palme d'Or la Cannes in 2007, Mobra Films, casa franceza Why Not Productions si casa de productie, cu sediul in Belgia, a fratilor Jean-Pierre si Luc Dardenne, Les Films du Fleuve.

Potrivit Variety, filmul "Provizoriu" spune o poveste de dragoste intre doua femei care traiesc intr-o manastire.
Proiectul cinematografic care a obtinut cea mai mare finantare din partea Eurimages, din totalul de 5,85 de milioane de euro, a fost "Le Bleu est une couleur chaude", in regia lui Abdellatif Kechiche. Filmul lui Kechiche a obtinut o finantare de 558.599 de euro.

Cel mai nou film al lui Mungiu a obtinut cea mai mare finantare la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul National al Cinematografiei in septembrie anul acesta - aproximativ 275.000 de euro (1.188.000 de lei).

La sesiunea trecuta, din octombrie anul acesta, Eurimages a finantat doua productii romanesti: "Domestic", de Adrian Sitaru, si "Lupu", de Bogdan Mustata.

Eurimages, creat in 1989, este fondul Consiliului Europei pentru sprijinul productiei, distributiei si exploatarii operelor cinematografice europene, iar cele 34 de state membre coopereaza activ si sustin acordarea de sprijin financiar pentru coproductii, distributie si salile de cinema. Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia & Hertegovina, Cipru, Croatia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Elvetia, Finlanda, Franta, Macedonia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia si Ungaria erau la inceputul acestui an membre Eurimages.

Incepand din 1998, Romania face parte din Comitetul Director al Fondului Eurimages, prin Centrul National al Cinematografiei, si, pana in prezent, au fost realizate 24 de coproductii cu participare romaneasca, pelicule care au obtinut un sprijin financiar in valoare totala de 7.000.000 de euro.

Printre filmele care au beneficiat de fonduri Eurimages se numara "Filantropica" (regia Nae Caranfil), "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (regia Catalin Mitulescu), "Cocosul decapitat" (regia Radu Gabrea), "Concertul" (regia Radu Mihaileanu) si "Din dragoste cu cele mai bune intentii" (regia Adrian Sitaru).

Citeste si:

Locul in care e pastrat cel mai scump secret din lume VIDEO

Cartierul in care vitrinele spun povesti. De ce sunt fascinati trecatorii de magazinele din New York GALERIE FOTO