Cine domina piata bancara din Romania. Expunerea bancilor-mama fata de filialele lor s-a redus cu 16% in 2014
Institutiile de credit cu actionariat majoritar strain domina piata bancara romaneasca, cu peste 90% din activele brute, inregistrate la finalul lui 2014, potrivit BNR.
"Dimensiunea sectorului bancar romanesc se mentine relativ redusa, in comparatie cu celelalte tari membre ale Uniunii Europene. Astfel, gradul de intermediere financiara, calculat ca pondere in PIB a activelor bancare brute (60,8% in 2014), continua sa se situeze cu mult sub media UE-28, in conditiile trenarii activitatii de creditare. Institutiile de credit cu actionariat majoritar strain domina piata bancara romaneasca (peste 90% din activele bancare brute inregistrate la finele lunii decembrie 2014), cele mai mari cote de piata fiind detinute de institutiile de credit cu capital austriac (36,7%), francez (13,3%) si grecesc (12,4%)", se spune in raportul citat de Agerpres.
Potrivit BNR, la nivel agregat, volumul activelor bancare brute s-a diminuat cu 3,4 miliarde lei in cursul anului 2014, pana la 405,3 miliarde lei.
Dinamica a fost influentata de un numar restrans de institutii de credit cu capital strain, dar care detin o cota de piata importanta in cadrul sectorului bancar autohton.
BNR mai arata ca, din perspectiva structurii pe debitori, la nivelul sectorului bancar, s-au remarcat cresteri ale expunerilor bancilor fata de sectorul guvernamental, ponderea in totalul activelor bancare ajungand la 21,1%, fiind superioara mediei consemnate de institutiile de credit din UE.
"In perioada urmatoare, atractivitatea acestor plasamente este posibil sa se diminueze, tinand cont de introducerea graduala a unei cerinte de capital pentru aceasta clasa de expuneri, precum si de initiativa formulata la nivelul Comisiei Europene in ceea ce priveste modul de reglementare a expunerilor suverane, in sensul excluderii acestora din exceptiile aferente regimului expunerilor mari si introducerea unei cerinte de capital pentru riscul de concentrare", conform raportului.
De asemenea, s-a constatat o crestere a plasamentelor externe, de la 12,1 miliarde lei in decembrie 2013 la 19 miliarde lei in decembrie 2014, indeosebi la institutii de credit din zona euro, pe termene de pana la un an, ponderea acestora mentinandu-se insa marginala in activul bilantier, 4,7% in decembrie 2014.
Expunerea bancilor-mama fata de filialele lor din Romania s-a redus cu circa 16% in anul 2014.
"Dezintermedierea financiara transfrontaliera s-a accentuat pe parcursul anului, dar si-a mentinut caracterul ordonat. Expunerea bancilor-mama fata de filialele lor din Romania s-a redus cu circa 16% in anul 2014. In schimb, depozitele atrase de pe piata locala - principala sursa de finantare a bancilor - si-au pastrat trendul ascendent (+7,3 la suta, variatie reala), evolutie care, coroborata cu restrangerea creditului acordat sectorului privat, a condus la o noua diminuare a raportului dintre credite si depozite, pana la un nivel care nu mai genereaza presiuni din punct de vedere macroprudential (90,5% la sfarsitul anului 2014)", informeaza BNR.
Potrivit institutiei, capitalizarea sistemului bancar romanesc a continuat sa se imbunatateasca in 2014, principalele contributii in acest sens revenind aportului de capital nou din partea actionarilor, in valoare de aproximativ 394 milioane euro, diminuarii cu 20% a volumului filtrelor prudentiale deductibile din fondurile proprii pentru calculul indicatorilor de prudenta bancara, mentinerii unei abordari prudente in activitatea de creditare, cu efecte pozitive asupra dinamicii creditelor neperformante.