Schemele de garantare a depozitelor din Romania vor despagubi si deponentii sucursalelor bancilor straine
Schemele de garantare a depozitelor din Romania vor fi obligate sa asigure plata compensatiilor catre deponentii la sucursale bancilor straine participante la planul de garantare din statul membru de origine, in caz de intrare in incapacitate de plata a institutiei respective, transmite Agerpres.
Proiectul de Lege este publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. Termenul pentru transpunerea Directivei este 3 iulie.
Pana acum, depozitele constituite la sucursalele bancilor straine din Romania erau garantate de schemele de garantare din tara de origine.
Se largeste si sfera de produse si de deponenti care beneficiaza de garantare, fara a mai fi excluse depozitele intreprinderilor si nici cele ale persoanelor desemnate in calitate de administratori, directori, membrii consiliului de supraveghere, auditori, actionari semnificativi ai institutiei de credit in cauza, ale celor care au aceasta calitate in cadrul altor societati din grupul institutiei de credit, ale membrilor familiilor persoanelor fizice mentionate mai sus, precum si ale tertelor persoane care actioneaza in numele acestora.
De asemenea, va fi permisa infiintarea mai multor scheme de garantare a depozitelor si chiar fuziunea acestora cu unele de garantare din Uniunea Europeana, iar nivelul minim al resurselor financiare pe care un astfel de plan trebuie sa le detina este de minim 0,8% din depozitele garantate.
Potrivit proiectului, vor fi recunoscute doua regimuri de administrare a schemelor de garantare a depozitelor, respectiv public sau privat. Insa, orice noua schema de garantare trebuie recunoscuta oficial de catre Banca Nationala a Romaniei.
Pe de alta parte, prin legislatie se instituie "obligatia schemelor de garantare a depozitelor de a participa la finantarea masurilor de rezolutie aplicabile institutiilor de credit membre, in situatiile in care masurile de rezolutie asigura continuitatea accesului deponentilor la depozite.
Mai mult, incepand din 2016, contributiile institutiilor de credit la schema de garantare a depozitelor vor fi determinate pe baza de risc, utilizand metodele stabilite de schema de garantare si aprobate de BNR.
Va fi reglementat si mecanismul de intrajutorare intre schemele de garantare a depozitelor din diferite state membre, ca mecanism alternativ de accesare rapida de catre acestea a resurselor necesare platii compensatiilor, prin imprumuturi de la alte scheme de garantare a depozitelor.