Certinvest: Pretul scazut al petrolului va avea ca efect reducerea inflatiei si scumpirea carbunelui. In ce e bine sa investesti acum
Reducerea inflatiei, cresterea pretului carbunelui sau ieftinirea produselor petrochimice sunt efecte ale scaderii pretului petrolului cu aproape 50% fata de iunie, spune Florin Hantila, manager de portofoliu in societatea de administrare a investitiilor Certinvest.
"Un pret mai mic al petrolului duce la o inflatie scazuta, ceea ce in principiu ar trebui sa determine bancile sa continue politicile monetare laxe pentru a combate o eventuala deflatie. Pe de alta parte, fenomenul este mai complex, pentru ca, pe termen lung, un petrol in scadere ar duce la o potentiala crestere economica, lasand loc bancilor centrale sa mai ridice dobanzile-cheie", potrivit lui Hantila.
Printre cele mai afectate economii va fi cea a Rusiei, unde va aparea o criza a contului curent, o depreciere a rublei si "sincope" de finantare externa.
De asemenea, Norvegia, unul dintre cei mai mari producatori de petrol din lume, va fi afectata negativ de cursul coroana-dolar, avand in vedere ca dolarul va creste ca urmare a achizitiei de actiuni din sectoarele ciclice, precum si de cumparari de titluri americane de catre banci ale zonelor in curs de dezvoltare, cu scopul de a-si mentine competitivitatea.
Carbunele, utilizat la producția de electricitate, va inregistra o crestere de pret, in timp ce preturile aferente produselor derivate din petrol vor scadea, legatura fiind direct proportionala.
Un alt sector care ar beneficia de un cost mai scazut al petrolului este cel de produse chimice, care utilizeaza multa energie in procesul de productie.
Pe de alta parte, Hantila spune ca ar putea fi un moment bun pentru achizitii de actiuni la companii de petrol si gaze.
Certinvest are in administrare active de aproximativ 52 milioane euro, distribuite in 15 fonduri de investitii, si peste 200 de portofolii individuale administrate.