Scaderea pretului petrolului contribuie la cresterea economica a tarilor din sudul Europei, grav afectate de criza financiara
Petrol. Foto: AFP/Mediafax
Scaderea pretului petrolului da un ajutor neasteptat asa-numitelor tari periferice din sudul Europei, costul mai redus al carburantilor contribuind la cresterea cererii interne, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.
Un pret al petrolului cuprins intre 80-90 de dolari pe baril ar putea contribui cu 1 punct procentual la cresterea economiei Spaniei, a patra ca marime in Europa, potrivit guvernului de la Madrid.
In Italia, aflata pentru al patrulea an in recesiune, un declin de 10 dolari al cotatiei petrolului poate avea o contributie de 0,3 puncte procentuale la PIB, estimeaza BNP Paribas.
"Nu exista nicio indoiala ca preturile mai mici ale petrolului vor actiona ca un stimul la cresterea din regiune", a declarat Frederik Ducrozet, economist la Credit Agricole in Paris. El a aratat ca beneficiarii vor fi in mod clar Grecia, Spania, Portugalia si Italia.
Statele din sudul Europei, marcate de datorii si somaj record, pot profita acum de costul mai scazut al energiei si de cresterea puterii de cumparare a populatiei.
Reducerea cererii la nivel mondial, cuplata cu cea mai ridicata productie de petrol in SUA din ultimii peste 30 de ani au provocat prabusirea cu peste 40% a pretului petrolului Brent, de la un maxim de 115 dolari pe baril atins in luna iunie.
Presedintele Bundesbank, banca centrala a Germaniei, Jens Weidmann, care s-a opus extinderii achizitiilor de obligatiuni de catre Banca Centrala Europeana (BCE), a numit declinul preturilor petrolului drept "un mini pachet de stimulente".
OPEC, responsabila pentru 40% din oferta mondiala de petrol, a respins saptamana trecuta apelurile pentru reducerea nivelului de productie al organizatiei, de 30 de milioane de barili de petrol pe zi.
Petrolul Brent, de referinta la bursa londoneza, cu livrare in ianuarie, a coborat luni la 67,53 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. Intre timp cotatia si-a revenit usor, atingand miercuri 71,46 dolari pe baril.
Economiile tarilor din sudul Europei sunt ajutate si de scaderea euro. In acest an, euro s-a depreciat cu 9,5% fata de dolar. Moneda europeana a coborat miercuri la cel mai jos nivel din august 2012 pana in prezent fata de dolar, inaintea sedintei lunare a Bancii Centrale Europene (BCE) care va avea loc joi.
Potrivit guvernului de la Madrid, scaderea pretului petrolului si declinul euro ar putea ajuta Spania sa depaseasca tinta unei cresteri economice de 2% in 2015. Estimarile anterioare ale autoritatilor spaniole se bazau pe un pret al petrolului de 104 dolari pe baril si un curs al euro de 1,3 dolari pe unitate.
In Portugalia, bugetul guvernamental a fost calculat la un pret mai mare al petrolului, iar declinul acestuia va avea intotdeauna un efect pozitiv, a spus Manuel Rodrigues, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
In Grecia, pretul mic al petrolului va duce la modificarea calculelor bugetare. "Vor avea loc modificari radicale ale bugetelor in toate tarile. Pretul mic al petrolului se va mentine anul viitor", a spus ministrul elen al Energiei, Yiannis Maniatis.
Intr-o perioada de trei-patru trimestre, un declin al cotatiei petrolului de 10 dolari pe baril poate avea o contributie de 0,4 puncte procentuale la cresterea economica a zonei euro, potrivit estimarilor BNP Paribas. Exista insa riscul deflatiei, care poate avea impact asupra consumului, avertizeaza Marco Brancolini, analist la Royal Bank of Scotland Group.
Pe acelasi subiect: