Consecintele scaderii dramatice a pretului petrolului: unele state ar putea intra in incapacitate de plata in 2015. OPEC recomanda continuarea productiei
Camp petrolier. Foto: AFP/Mediafax
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu vizeaza un anumit pret al petrolului pe bursele internationale, a declarat duminica presedintele organizatiei Abdullah al-Badri, care a adaugat ca fundamentele pietei nu justifica recenta scadere a cotatiilor petroliere, transmite Reuters.
"Fundamentele (pietei petrolului – n.r.) nu ar fi trebuit sa conduca la aceasta scadere dramatica a pretului", a spus al-Badri.
Seful OPEC a recomandat companiilor petroliere sa continue investitiile in explorare si productie, mentionand ca Statele Unite ale Americii vor continua sa depinda de importurile de petrol din Orientul Mijlociu pentru mult timp de acum inainte.
Potrivit lui al-Badri, decizia OPEC de a nu reduce pragul pentru productia de petrol, in ciuda scaderii accentuate a cotatiilor si a cererii globale, nu a fost menita sa subminize dinamica industriei gazelor de sist in SUA si nici sa slabeasca economiile din Iran si Rusia.
"Au fost voci care au afirmat ca decizia a fost indreptata catre SUA si gazele de sist. Nu este adevarat. De asemenea, nu este adevarat nici ca ar fi fost indreptata catre Iran si Rusia", a spus al-Badri.
Acestea sunt primele declaratii publice ale lui al-Badri privind evolutia pretului petrolului de dupa sedinta OPEC din noiembrie.
Cotatiile petrolului au scazut cu peste 45% anul acesta. Vineri, pretul petrolului Brent a scazut la 62,83 de dolari pe baril, in timp ce petrolul West Texas Intermediate a coborat la 58,9 dolari pe baril, acestea fiind cele mai reduce niveluri inregistrate din iulie 2009 pana in prezent.
OPEC a estimat joi ca cererea mondiala de petrol va scadea in 2015 la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani in timp.
La numai o zi diferenta, Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a redus, pentru a patra oara in ultimele cinci luni, prognoza privind cresterea de petrol de anul viitor, alimentand temerile privind intrarea in incapacitate de plata a unor companii si chiar a unor state cu expunere ridicata pe sectorul petrolier.
Mai multe despre:
#pretul petrolului#OPEC
Pe acelasi subiect: