Sustinator fidel al Dilmei Rousseff, senatorul Amaral a fost retinut miercuri, la cererea Parchetului, si plasat in arest preventiv pe baza unor "indicii de tentativa de obstructionare a justitiei".  

Fapt unic in istoria democratiei braziliene, plasarea sa in detentie a fost autorizata de Tribunalul Superior Federal, care i-a ridicat de facto imunitatea parlamentara in urma unui flagrant delict. Seara, senatorii au aprobat arestarea sa preventiva, cu un vot de 59-13.  

Tot miercuri, a fost retinut si André Esteves, CEO-ul BTG Pactual.

Senatorul Amaral este primul parlamentar brazilian, din zecile de nume citate in ancheta, care intra in colimatorul justitiei in scandalul de coruptie politico-financiar din jurul Petrobras.  

Ancheta declansata in 2014 a scos la iveala un sistem de trucare sistematica a pietelor intre Petrobras si subcontractorii sai, insotit de comisioane de 3% pe fiecare piata, din care o parte era varsata unor parlamentari ai coalitiei la putere.  

De asemenea, cercetarile au dus la inculparea a numerosi fosti responsabili ai companiei de stat, a patronilor unora dintre cele mai mari firme de constructii si a multor intermediari.  

Petrobras a evaluat la inceputul anului la 2 miliarde de dolari sumele deturnate de la companie, insa politia federala a calculat recent un prejudiciu de peste 11 miliarde de dolari.  

Arestarile de miercuri survin intr-o perioada foarte dificila pentru presedinta Dilma Rousseff, realeasa cu dificultate la sfarsitul lui 2014 si a carei popularitate a coborat sub 10%, sub efectele devastatoare si conjugate ale scandalului Petrobras, recesiunii economice si unei crizei politice acute care ii pune in pericol mandatul.