Cel mai mare producător mondial de petrol şi-a lansat oferta publică iniţială. Investitorii ar putea evalua compania la 1,5 trilioane de dolari
Petrol
Uriaşul producător saudit de petrol Aramco şi-a lansat duminică oferta publică iniţială, care ar putea fi cea mai mare din lume, anunţându-şi intenţia de a se lista la bursa din Arabia Saudită, transmite Reuters.
În anunţul mult-aşteptat, Aramco, cea mai profitabilă companie din lume, a oferit puţine date concrete legate de numărul de acţiuni care vor fi vândute, preţ sau data lansării, scrie News.ro.
Bancherii au spus guvernului saudit că investitorii ar putea evalua Aramco la circa 1.500 de miliarde de dolari, sub valoarea de 2.000 de miliarde de dolari vizată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman când a anunţat prima oară intenţia de a realiza oferta publică, în urmă cu aproape patru ani.
Aramco nu a menţionat nici ce măsuri a luat pentru a creşte securitatea, după atacurile fără precedent care au avut loc în septembrie împotriva instalaţiilor sale petroliere.
Surse au declarat pentru Reuters că Aramco ar putea oferi 1%-2% din acţiuni la bura locală, pentru a atrage 20-40 de miliarde de dolari. Un acord de peste 25 de miliarde de dolari ar depăşi oferta publică iniţială record a grupului chinez Alibaba, din 2014.
Compania va organiza în următoarele 10 zile întâlniri cu investitorii pentru a le atrage interesul pentru listare.
La o evaluare de 1.500 de miliarde de dolari, Aramco ar valora cu cel puţin 50% mai mult decât cele mai valoroase companii listate în prezent, Microsoft şi Apple, care au fiecare o capitalizare de circa 1.000 de miliarde de dolari.
Prin vânzarea a 1% din acţiuni, Aramco ar atrage circa 15 miliarde de dolari, astfel că oferta publică a grupului ar fi a 11-a cea mai mare din toate timpurile, potrivit datelor Refinitiv.
Pentru ca oferta să fie cea mai mare din lume, peste cea a Alibaba din 2014, Aramco ar trebui să atragă peste 25 de miliarde de dolari.
În luna aprilie, Aramco şi-a publicat pentru prima oară rezultatele financiare, în cadrul unei emisiuni de obligaţiuni. Între aceste date s-a aflat un profit net de 111 miliarde de dolari, cu peste o treime mai mare decât profitul net combinat al celor mai mari cinci producători de petrol din lume.
Pe acelasi subiect: