La deschiderea ședinței, cotaţia barilului de petrol Brent a crescut cu 19%, ajungând la 71.95 de dolari, iar cotatia petrolului american WTI (West Texas Intermediate) a crescut cu 15%, ajungând la 63.34 de dolari, informează BBC.

Valorile au mai scăzut puțin după ce președintele american Donald Trump a autorizat eliberarea în piață de reserve americane, pentru a asigura oferta de petrol.

Gigantul petrolier de stat saudit Aramco a anunţat că atacul de sâmbătă a redus producţia cu 5,7 milioane de barili pe zi, respectiv 5 procente din producția mondială.

Aramco nu a prezentat un calendar al reluării producţiei. O sursă apropiată a declarat pentru Reuters că revenirea la capacitatea completă de producţie ar putea dura "săptămâni, nu zile".
   
Analiştii şi comercianţii în domeniu au estimat că este posibil ca preţul ţiţeiului să crească până la 100 de dolari/baril dacă Riadul nu reuşeşte să reia rapid aprovizionarea la nivelul iniţial.

Totuși, Arabia Saudită a asigurat că exporturile sale de petrol vor decurge normal în această săptămână, datorită stocurilor deţinute de regat în unităţi de stocare uriaşe, a declarat o sursă din industria saudită a petrolului. Arabia Saudită livrează zilnic peste 7 milioane de barili peste tot în lume.

Riadul a anunţat că va compensa daunele provocate la facilităţile sale prin utilizarea stocurilor, care în luna iunie atingeau un nivel de 188 de milioane de barili, conform cifrelor oficiale.

Atacurile cu drone efectuate de gruparea Houthi din Yemen, care este susţinută de Iran, au afectat peste jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, respectiv 5% din producţia mondială.

Sursa a spus că nu este clar cât timp va fi oprită producţia de petrol, întrucât daunele provocate de atacuri infrastructurii ”sunt mari” şi nu pot fi remediate peste noapte.

Duminică, analişti intervievaţi de CNBC au declarat că preţurile petrolului ar putea creşte cu până la 10 dolari pe baril după atacurile cu drone care au avut loc sâmbătă împotriva a două unităţi majore de producţie a ţiţeiului din Arabia Saudită, care au obligat regatul să reducă producţia la jumătate.

Atacul a fost revendicat de gruparea Houthi din Yemen, susţinută de Iran. Zece drone au atacat o unitate de procesare a petrolului din Abqaiq şi exploatarea Khurais, aflată în apropiere, provocând pierderea unei producţii de 5,7 milioane de barili de petrol pe zi, respectiv 50% din producţia de petrol a regatului.