Ingvar Kamprad (86 de ani) a infiintat compania Ikea in 1943, intr-un mic oras din sudul Suediei. Retailerul de mobila a inregistrat anul trecut un profit record si continua sa investeasca masiv in extinderea grupului la nivel global.

Astazi, Ikea se numara printre cele mai valoroase 10 companii din retail, potrivit unui clasament Interbrand. 12, 8 miliarde de dolari valoreaza astazi brandul construit de Kamprad, in crestere cu 8% fata de 2011.

Ingvar Kamprad a negat informatiile cu privire la o eventuala listare la bursa a companiei, scrie revista de business Bilanz, preluata de cotidianul britanic The Telegraph. „Ikea nu va fi niciodata listata la bursa. Vrem sa pastram controlul financiar asupra sa”, a spus co-fondatorul sau, citat de jurnalistii elvetieni.

Kamprad a fost supranumit de ziaristii elvetieni drept „cel mai bogat european”, avand o avere estimata la 37,5 miliarde de dolari. Proprietarul Ikea detine mai multe businessuri, majoritatea fiind afaceri de familie.

Tot presa internationala scria recent ca Kamprad intentioneaza sa se retraga de la conducerea companiilor. „Am atatea lucruri de facut. Sunt foarte ocupat si nu am timp nici sa mor”, a glumit acesta intr-un interviu acordat luna trecuta unei reviste de business din Elvetia. Kamprad a mentionat ca atunci cand se va retrage de la carma afacerilor, cei trei fii ai sai, Peter, Jonas si Mathias ii vor lua locul.

Intrebat cum se intelege cu cei trei copii ai sai, acesta a recunoscut ca exista si divergente, dar le rezolva intotdeauna. „Nu cadem mereu de acord cu deciziile luate”, a spus Kamprad.

Cei trei copii ai lui Ingvar Kamprad detin functii cheie in grupul Ikea, producator de mobila ce numara peste 130.000 de angajati in 41 de tari.