Ce spune sefa celui mai mare contribuabil la bugetul Romaniei despre acuzatiile la adresa multinationalelor: "Imi doresc o tara in care toata lumea sa isi poata exprima liber parerile”
Mariana Gheorghe, CEO Petrom
Discutiile din spatiul public pe tema multinationalelor nu sunt constructive, in conditiile in care aceste companii sunt tot romanesti si reprezinta unii dintre cei mai mari angajatori si platitori de taxe din tara, a declarat, joi, Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, potrivit Agerpres.
Ea a fost intrebata cum comenteaza discutiile din spatiul public privind o eventuala implicare a companiilor multinationale in organizarea protestelor antiguvernamentale.
"Pentru orice fel de companie si mai ales companii a caror existenta si dezvoltare depind de investitii, elementele cele mai importante sunt acele cuvinte magice: stabilitate si predictibilitate. Ce s-a intamplat si ce se intampla acum, de la inceputul anului, dupa parerea mea este o forma de manifestare a democratiei, pareri si opinii exprimate", a spus Gheorghe.
Ea a subliniat faptul ca, desi au actionariat strain, aceste companii sunt tot romanesti.
"Dar ceea ce pot spune este ca, de multe ori, in astfel de momente, se ajunge la o retorica care nu este constructiva, retorica legata de multinationale, de exemplu, pentru ca noi suntem companii romanesti, suntem aici in fata dumneavoastra ca o companie care este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, unul dintre marii angajatori, care investim sume enorme cu toate efectele lor, deci suntem o companie romaneasca. Da, avem si actionariat strain, dar acesta nu cred ca este relevant pentru activitatea noastra de zi cu zi", a precizat sefa Petrom.
Potrivit acesteia, este nevoie de un parteneriat intre companii, politicieni si societate, pentru ca aceste categorii depind una de alta.
"Imi doresc o tara democrata, imi doresc o tara in care toata lumea sa poata sa isi exprime liber parerile, dar pe de alta parte imi doresc o tara in care toata lumea este angajata pentru dezvoltarea Romaniei. Credem ca aceasta este contributia noastra la dezvoltarea Romaniei, prin profit, investitii, taxe, si avem nevoie de un dialog constructiv, de o colaborare, de un parteneriat intre politicieni, mediul de afaceri si societate. Suntem cu totii dependenti unii de altii. Este un lucru pe care il traim zi de zi, dar poate in astfel de momente este bine sa ne aducem aminte ca societatea reprezinta clientii nostri, autoritatile reprezinta factorii de decizie macroeconomica dintr-o tara, dar noi, mediul de afaceri, trebuie sa lucram cu toata lumea si ne dorim un mediu constructiv in care Guvernul, Parlamentul si mediul de afaceri sa lucreze impreuna cu societatea civila, pentru dezvoltarea Romaniei", a mai spus Mariana Gheorghe.
In urma cu o saptamana, deputatul Adrian Tutuianu, presedintele Comisiei de control asupra activitatii SRI, a declarat trebuie sa existe o discutie pe tema implicarii unor firme in protestele desfasurate in aceste zile in Bucuresti si in tara, in baza potentialelor informatii detinute de Serviciul Roman de Informatii in acest sens, pentru a se vedea daca aceste aspecte intra sub incidenta articolului 11 din Legea securitatii nationale.
"Eu am vazut ca ati rastalmacit putin ceea ce am spus eu, mai spun o data. Exista anumite informatii si am sa va dau un detaliu, poate ne intelegem juridic. Daca o firma foloseste bunurile, capitalul propriu pentru a sprijini anumite activitati, Legea 31/1990 spune ca este infractiune. Folosirea creditului sau bunurilor societatii in scopul propriu sau al unei alte persoane este o discutie de facut si trebuie analizat", a spus Adrian Tutuianu.
Potrivit acestuia, chestiunea pe care a pus-o in discutie trebuie analizata din punct de vedere al securitatii nationale.
"Al doilea lucru pe care l-am spus foarte clar, pe mine ma intereseaza din punct de vedere al securitatii nationale. Exista un articol 11 in Legea securitatii nationale care prevede foarte clar ca atunci cand se urmareste inlocuirea puterii de stat prin mijloace violente si asa mai departe problema este una de securitate nationala", a sustinut Tutuianu.
Seful Comisiei de control asupra activitatii SRI a spus ca nu stie daca Romania se gaseste in aceasta situatie. "Nu stiu, asta este un raspuns pe care-l va da Serviciul Roman de Informatii. Nu-l dau eu. Eu am pus o problema. (...) Imi pun o intrebare pentru ca, de exemplu, un ziar din Prahova, eu lucrez cu lucrurile care sunt publice, a spus ca salariatii de la o firma cu capital strain au fost fortati sa iasa la miting. Lucrul asta este nelegal. Chiar nu vreti sa intelegeti ce spun ? Spun foarte exact, vorbesc de lucruri nelegale, nu aduc acuze nimanui, dar cred ca institutiile abilitate ale statului trebuie sa ne dea un raspuns", a mai declarat Tutuianu.
Presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SRI a mai spus ca "prezenta unui director al unei firme multinationale, care se afla in litigii cu statul roman pe anumite subiecte, la manifestatii" este "cel putin nepotrivita".
Pe acelasi subiect: