Reactia vine dupa ce seful comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Adrian Tutuianu, a cerut Serviciului Roman de Informatii (SRI) raspunsuri cu privire la suspiciunile sale, ca multinationalele ar fi sprijinit protestele antiguvernamentale din Romania, sustinand ca acest lucru ar incalca legea securitatii nationale, potrivit News.ro.

Ulterior, Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi si vicepresedinte PSD, a spus marti, la Radio Hit Iasi, ca acele companii din Romania care s-au simtit "atinse" de declaratiile unor lideri PSD trebuie sa primeasca scuze publice, iar el este dispus sa isi ceara scuze.

"In numele membrilor sai, companii americane, romanesti, europene si internationale, AmCham Romania respinge acuzatiile indreptate impotriva companiilor multinationale vehiculate recent in spatiul public prin care acestora li se atribuie o implicare in sustinerea protestelor publice ca reactie la schimbarile fiscale si legislative. Consideram nesanatoasa pentru societatea romaneasca propagarea unor insinuari lipsite de fundament", a precizat AmCham, intr-un comunicat.

AmCham considera ca "cetatenii romani, indiferent de locul de munca, isi exprima public, in mod liber si voluntar convingerile, fara interferente din partea angajatorilor".

Asociatia investitorilor americani ii acuza pe liderii PSD care au atacat companiile multinationale ca genereaza tensiune si ii descurajeaza pe investitori.

"Capitalul uman este una din cele mai valoroase resurse pe care Romania le detine. (...) In conditiile in care acest avantaj este grevat de exodul de tineri talentati si de tendintele demografice, consideram ca stigmatizarea angajatilor in functie de tara de origine a investitorilor induce o stare de tensiune si neincredere la nivelul angajatilor si angajatorilor deopotriva, si transmite un semnal nefavorabil catre investitori", arata Amcham.

AmCham reprezinta interesele a circa 400 de companii americane care au investit in Romania peste 20 miliarde de dolari din 1993 pana in prezent.