Petrom a revenit pe plus in 2016, cu un profit de peste 1 mld. lei, pe fondul scaderii investitiilor cu o treime. OMV anunta profit in scadere
Cea mai mare companie din Romania a realizat anul trecut investitii totale de 2,575 miliarde de lei, in scadere cu 34% fata de anul anterior, influentate in principal de o reducere substantiala in segmentul de explorare si productie, arata raportul financiar al companiei, publicat joi.
In 2015, investitiile companiei s-au ridicat la 3,895 miliarde de lei.
Investitiile din Upstream (explorare si productie) au fost in valoare de 2,119 miliarde de lei in 2016, comparativ cu 3,486 miliarde de lei in 2015.
Totodata, "investitiile in activitatile Upstream au reprezentat 82% din investitiile totale ale Grupului in 2016, fiind cu 39% sub nivelul din 2015, deoarece reactia rapida la scaderea pretului titeiului a condus la prioritizarea investitiilor. Investitiile in Upstream s-au concentrat pe activitati de reparatii capitale si de adancime, finalizarea proiectelor de redezvoltare a zacamintelor, proiecte pentru facilitatile de suprafata, forarea de sonde de dezvoltare precum si pe investitiile in proiectul Neptun Deep. Investitiile de explorare au fost de 338 milioane de lei, in principal datorita finalizarii activitatilor de foraj in Marea Neagra", se mai arata in raport.
In ceea ce priveste perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra (50% OMV Petrom; 50% ExxonMobil), reprezentantii companiei arata ca "se desfasoara activitati intense pentru a determina viabilitatea comerciala a proiectului".
Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom SA, precizat, ca pe baza rezultatelor preliminare si a fluxului solid de trezorerie extins obtinute in 2016, Directoratul propune un dividend de 0,015 lei/actiune pentru anul financiar 2016.
"In 2016, mediul de piata a ramas volatil si dificil, fapt concretizat in scaderea valorii EBIT CCA excluzand elementele speciale, anuland, astfel, beneficiile obtinute prin continuarea managementului strict al costurilor. La nivel de Grup, s-au realizat economii de costuri de aproximativ 500 milioane de lei. In Upstream, am continuat reducerea costurilor de productie, ceea ce a compensat impactul declinului productiei, dar nu a reusit sa neutralizeze in intregime efectul scaderii preturilor. In pofida reducerii in continuare a investitiilor, am reusit sa limitam declinul productiei zilnice la doar 2,5% comparativ cu 2015, cu mult sub limita maxima a estimarii noastre. EBIT CCA excluzand elementele speciale din Downstream a scazut cu 4% fata de 2015, ca efect al scaderii rezultatului segmentului Downstream Oil, partial compensat de rezultatul imbunatatit al segmentului Downstream Gas. Cu toate acestea, contributia Downstream la rezultatele Grupului a crescut semnificativ fata de 2015, ceea ce dovedeste beneficiile modelului nostru de business integrat", a spus Gheorghe.
Vanzarile consolidate in 2016 au scazut cu 10% comparativ cu 2015, la 16,247 miliarde de lei, in principal pe fondul scaderii veniturilor din vanzarile de produse petroliere, din cauza unui declin suplimentar al pretului la titei si a cantitatilor vandute usor mai reduse, precum si din cauza vanzarilor mai mici de gaze naturale. Aceste efecte negative au fost partial contrabalansate de vanzarile mai mari de electricitate.
EBIT CCA excluzand elementele speciale a scazut cu 33% la valoarea de 1,694 miliarde de lei, ca urmare a contextului de piata dificil descris mai sus. EBIT CCA excluzand elementele speciale este calculat dupa eliminarea elementelor speciale de natura cheltuielilor in suma de 127 milioane de lei si a pierderilor din detinerea stocurilor in valoare de 98 de milioane de lei, se mai arata in raport.
Pentru anul 2017, OMV Petrom se asteapta ca pretul titeiului Brent sa inregistreze o valoare medie de 55 dolari pe baril.
"In 2017, estimam ca cererea de gaze din Romania va ramane relativ similara cu cea din 2016, cu presiune pe marje si concurenta crescuta. Pe piata de energie electrica, cererea din 2017 se preconizeaza ca va ramane, de asemenea, relativ stabila fata de 2016, cu marje in medie pozitive pe parcursul anului. Se estimeaza ca marjele de rafinare vor inregistra o tendinta descrescatoare in 2017, ca efect al cresterii pretului titeiului si al persistentei supracapacitatii de rafinare. Totusi, preturile mai reduse ale produselor petroliere, ca efect al continuarii in 2017 a masurilor de relaxare fiscala in Romania (reducerea TVA cu un punct procentual si eliminarea supraaccizei de 7 eurocenti/litru, incepand cu ianuarie 2017), vor continua sa sustina cererea, intr-un mediu caracterizat prin concurenta puternica", spun reprezentantii Petrom.
Impozitarea suplimentara a fost extinsa pana la sfarsitul anului 2017, iar impozitul pe constructii speciale a fost eliminat la 1 ianuarie 2017.
"In plus, conform declaratiilor autoritatilor, se preconizeaza masuri noi in ceea ce priveste sistemul de taxare pentru activitatea de explorare si productie, urmand sa aiba loc consultari publice inainte de punerea in aplicare a noilor masuri. Asa cum am subliniat si in trecut, un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor este o conditie-cheie pentru investitiile noastre viitoare, atat onshore, cat si offshore", au mai spus oficialii companiei.
Ei au adaugat, la finalul raportului, ca nu au provizionat sume de bani pentru o eventuala amenda din partea autoritatii de concurenta din Bulgaria, care suspecteaza intelegeri intre companiile petroliere pentru manipularea pretului.
In plus, "OMV Petrom S.A. face obiectul unui control fiscal partial legat de redeventele pe petrol si gaze naturale in perioada 2011-2015. Datorita unor interpretari diferite ale prevederilor legale aferente calculului redeventei la gaze naturale, controlul fiscal a fost suspendat pana la clarificarea bazei legale. Societatea considera ca a respectat in totalitate toate prevederile legale relevante adoptate de autoritatile de reglementare competente si prin urmare considera ca nu este probabil ca o iesire de resurse care incorporeaza beneficii economice va fi necesara. Avand in vedere cele mentionate mai sus, Societatea nu a inregistrat un provizion in situatiile financiare in legatura cu acest aspect", au adaugat oficialii Petrom, citati de Agerpres.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in timp ce Ministerul Economiei detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Upstream (Explorare si Productie), Downstream Oil (Rafinare si Marketing), Downstream Gas (Gaze si Energie).