BRD raporteaza profit in crestere cu peste 60% in Romania, anul trecut, in timp ce banca-mama, Societe Generale, anunta venituri in usoara scadere
Veniturile operationale s-au ridicat la 2,634 miliarde lei, iar profitul operational net la 1,324 miliarde lei.
Societe Generale, care detine BRD in Romania, a anuntat ca in 2016 a inregistrat un profit net de 3,87 miliarde de euro, in scadere cu 3,2%, comparativ cu 2015, din cauza unor taxe mai mari si a vanzarii subsidiarei sale din Croatia, informeaza AFP, preluata de Agerpres.
In pofida scaderii, rezultatul net raportat de Societe Generale este superior estimarilor analistilor, care mizau pe un rezultat net de 3,6 miliarde de euro. Scaderea profitului net se explica in principal prin pierderile de 235 milioane de euro inregistrate dupa vanzarea subsidiarei sale croate Splitska Banka catre OTP Bank.
Grupul bancar francez a propus dividende de 2,2 euro pe actiune pentru 2016, in crestere fata de 2 euro pe actiune in 2015.
"Societe Generale va continua in 2017 adaptarea si transformarea digitala a afacerilor sale si cu simplificarea organizationala... Grupul pregateste, de asemenea, o noua etapa in dezvoltarea sa, cu prezentarea pana la finele anului a planului strategic pe termen mediu", a declarat directorul general Frédéric Oudéa.
De asemenea, grupul bancar francez si-a anuntat joi intentia de introduce la bursa divizia sa de leasing auto ALD Automotive. Fara a preciza valoarea acestei divizii, Societe Generale a precizat ca procesul ar putea sa se finalizeze in lunile urmatoare, in functie de conditiile de pe piata. Obiectivul acestei operatiuni este transformarea ALD Automotive, care in prezent gestioneaza o flota de 1,4 milioane vehicule in 41 de tari, "intr-un lider mondial in domeniul solutiilor de mobilitate", a explicat grupul bancar francez intr-un comunicat.
Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajati si 32 de milioane de clienti in intreaga lume. In Romania, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca dupa totalul activelor.