Moody’s a redus ratingurile pentru depozite ale BRD si BCR
Moody’s a retrogradat miercuri ratingurile pentru depozite ale BRD-Groupe Societe Generale si Bancii Comerciale Romane (BCR), in urma revizuirii ratingurilor pentru soliditate financiara acordate institutiilor financiare care pot beneficia de sprijin guvernamental extraordinar.
In cazul BRD, Moody’s a redus ratingurile pentru depozitele pe termen lung si pe termen scurt de la nivelul Baa3/Prime-3 la Ba2/Not-Prime, dupa ce agentia a revizuit ratingul pentru soliditate financiara BCA (baseline credit assessment) de la ba3 la b2, potrivit Mediafax.
In consecinta, Moody’s a retrogradat si ratingul de soliditate financiara individuala (BSFR) al BRD de la nivelul D- la E+. Ratingul pentru depozitele pe termen lung are perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Moody’s a explicat ca reducerea ratingului BCA a fost determinata de deteriorarea in continuare a calitatii activelor, de asteptarile ca banca sa aiba dificultati sa revina la o profitabilitate sustenabila in 2013 si din cauza expunerii bancii la o valoare incerta a garantiilor.
Agentia noteaza totusi ca BRD este capitalizata corespunzator pentru a suporta un nou necesar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, astfel ca Moody’s nu se asteapta ca banca sa aiba nevoie de capital suplimentar.
Pentru BCR, ratingul pentru depozitele pe termen lung a fost retrogradat de la nivelul Ba1 la Ba3, dupa reducerea ratingului BCA de la b1 la b3.
Moody’s a confirmat ratingul de soliditate financiara individuala BFSR la nivelul E+. Acest calificativ, precum si cel pentru depozitele pe termen lung au perspectiva negativa.
Agentia a explicat ca reducerea ratingului BCA al BCR a fost determinata de inrautatirea in continuare a calitatii activelor, de asteptarile Moody’s ca banca sa aiba dificultati pe termen mediu pentru revenirea la profitabilitate sustenabila si din cauza expunerii la o valoare incerta a garantiilor.
Moody’s considera ca BCR ramane expusa la posibilitatea unui necesar suplimentar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, precum si la un necesar de capital suplimentar, daca inrautatirea calitatii activelor va continua intr-un ritm similar.
Pe acelasi subiect: