BNR: 2019, o tinta tot mai putin fezabila pentru aderarea la zona euro
Anul 2019 a devenit o tinta nefezabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, din cauza faptului ca anuntarea obiectivului nu a fost urmata de o foaie de parcurs clara, iar discutiile legate de o legislatie care poate duce la derapaje bugetare ne indeparteaza si mai mult de un asemenea obiectiv, sustine viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.
"2019 nu a fost neaparat, la momentul anuntarii sale, o tinta imposibila. Noi am calificat-o drept una foarte ambitioasa si am laudat aptitudinile de ancora pentru politicile publice. 2019 a devenit tot mai mult o tinta nefezabila pe masura ce anuntarea ei nu a fost urmata de elaborarea unui plan de actiune si de punerea sa in practica. Relansarea discutiei in aceasta vara de catre presedintele Romaniei poate crea premisele unei asemenea constructii institutionale. (...) Desigur, vedem si cealalta fata a monedei: discutiile publice despre legislatie care sa duca la derapaje bugetare, prin care criteriile de convergenta nominala sa fie si ele incalcate, ne indeparteaza de un asemenea obiectiv", a explicat joi Olteanu.
Oficialul BNR este de parere ca Romania trebuie sa isi asume ca viitorul sau bun este in zona euro, pentru ca ramanerea in afara ei nu scuteste tara de implementarea reformelor structurale, ci acestea ar trebui sa fie chiar mai dure intr-o astfel de perspectiva.
"Vad o discutie serioasa si importanta despre necesitatea intrarii in zona euro cu o economie viabila, ceea ce presupune fundamental bugete echilibrate si competitivitate, asigurate prin reforme structurale. Pentru cei care nu doresc sau se tem de asemenea politici am un mesaj dezamagitor: ramanerea in afara zonei euro nu inlatura nevoia de asemenea reforme. Dimpotriva! Ne impune mai mari masuri pentru a asigura stabilitatea in criza a unei tari izolate si lipsite de protectia credibilitatii unei mari forte economice si politice globale. Nu scapi de reforme grele daca eviti intrarea in zona euro", a precizat viceguvernatorul.
In schimb, el a subliniat ca intrarea in zona euro a unei economii necompetitive este neserioasa, trecand peste faptul ca o asemenea abordare nu ar fi acceptata de membrii euro-zonei.
In acest context, el a reamintit faptul ca nu exista substitut pentru cresteri de productivitate, iar pentru reluarea parcursului catre euro, Romania trebuie sa stabileasca un calendar de politici care sa asigure cresteri de productivitate, sa il integreze intr-o foaie de parcurs si sa avanseze un termen rezonabil pentru aderare.