Potrivit surselor, directorul general Baudouin Prot este ferm convins ca banca are suficiente rezerve de capital si de lichiditati, dar recunoaste ca problemele din piata se vor inrautati daca nu se face nimic.

Prot a dezmintit imediat informatiile din FT. "Dezmint oficial aceste informatii. Nu avem niciun fel de contact de acest fel, intrucat nu avem nevoie de capital", a declarat Prot la televiziunea BFM Business.

Sursele au spus pe de alta parte ca sefii BNP au cerut autoritatilor de reglementare sa efectueze urgent teste de stres pentru a stabili care sunt slabiciunile sistemului bancar francez. Aceste teste ar putea conduce la o infuzie coordonata de fonduri de stat.

Un purtator de cuvant al BNP Paribas a negat joi ca banca ar fi solicitat un test urgent de stres. Conducerea BNP vrea insa sa atraga un investitor privat. Planul, care este promovat investitorilor din Qatar si Abu Dhabi, se afla intr-o faza preliminara, iar detaliile nu au fost stabilite.

Investitie de 2 mld. de euro

Sursele estimeaza ca ar putea fi vorba de o investitie de pana la doua miliarde de euro din partea investitorilor arabi.

Tensiunile din sistemul bancar al zonei euro au fost scoase in evidenta miercuri de Fondul Monetar International, care a avertizat ca redresarea sectorului financiar mondial este afectata de criza datoriilor suverane din Europa si cea politica din SUA.

Expunerea BNP la datoriile tarilor periferice din zona euro este cea mai mare, in randul bancilor franceze.

Raportul Tier 1 al BNP, intre capital si activele ponderate in functie de risc, care masoara soliditatea financiara a bancii, este de 9,6%, spre limita inferioara a rezervelor de capital detinute de bancile europene.

Saptamana trecuta, BNP a lansat vanzarea unor active de 70 de miliarde de euro, pentru consolidarea capitalului si reducerea necesarului de finantare.

Nervozitatea din piete privind expunerile bancilor la piete precum Grecia si Italia a afectat cotatia actiunilor BNP, care a scazut la jumatate in acest an, dar si titlurile Societe Generale si Credit Agricole.

Citeste si

Cel mai bine pastrat secret al unei tari din Asia. Bursa unde angajatii nu stiu ce sunt computerele si scriu cotatiile cu markerul pe panou

Tradeville vrea sa aduca actiunile L'Oréal, Danone, Christian Dior si Heineken pe BVB