UiPath, startup-ul romanesc care schimba lumea cu ajutorul robotilor
Atunci cand se intalnesc doi tineri antreprenori care impartasesc pasiunea pentru matematica, IT si automatizari, sansele de a crea un prods care va schimba lumea cresc exponential.
Este povestea celor doi Co-Fondatori UiPath, startup care isi propune sa revolutioneze activitatea la locul de munca prin automatizarea sarcinilor efectuate astazi de angajati. Toate acestea folosind inteligenta artificiala.
“Atunci cand creezi tehnologie, tu esti viitorul”, cred Daniel Dines (CEO) si Marius Tirca (CTO), Co-Fondatori UiPath, startup specializat in dezvoltarea de solutii pentru automatizarea robotizata a proceselor. Cei doi au pornit la drum in anul 2005, cu o companie de outsourcing. Unul dintre proiectele la care lucra echipa in acel moment era dezvoltarea de librarii de automatizare pentru programatorii din intreaga lume. Norocul avea sa le surada, spun ei, atunci cand au inteles ca piata pe care o adresau avea nevoie de automatizarea robotizata a proceselor (RPA), asa ca au decis sa lucreze la o plaforma pentru dezvoltarea si coordonarea robotilor softtware. Asta se intampla in 2012.
“in timp ce dezvoltam un instrument de automatizare UI, una dintre cele mai mari companii de outsourcing din India ne-a abordat cu propunerea de a dezvolta o solutie completa pentru automatizarea proceselor din back office, incluzand inlocuirea activitatilor de comanda si control cu management si monitorizare robotice. Produsul a evoluat de atunci cu feedback si input de la clienti”, explica fondatorii UiPath.
Numele de UiPath a venit in urma procesului de rebranding prin care a trecut compania anul trecut, care a adus totodata si mutarea sediului in Statele Unite, alaturi de incheierea unei prime runde de finantare de tip seed in aceasta vara. Codul dezvoltat de echipa UiPath este folosit astazi de milioane de masini din intreaga lume, instalat in diferite produse si utilizat de companii pentru automatizarea activitatilor precum gestiunea documentelor, call center, industria sanatatii, industria financiara, analiza de date, automatizarea proceselor sau instalarea de API-uri.
“Ne bucura faptul ca suntem un startup si ca avem libertatea de a ne implementa viziunea si de a dezvolta lucrurile in felul nostru. Munca noastra are impact direct asupra produselor si potentialul real de a schimba lumea”, continua cei doi.
Clientii UiPath sunt firme de tipul BPOs (Business process outsourcing), SSC (Shared service centers) si alte companii mari care vor sa automatizeze diverse procese pentru a usura activitatea angajatilor si a creste eficienta si productivitatea
. Doi dintre principalii clienti ai startup-ului sunt Capgemini si Cognizant, dar startup-ul romanesc se afla in discutii avansate si cu biroul din Romania al multinationalei Ernst & Young (desi nu s-au concentrat sa atraga clienti din Romania), precum si cu birourile lor din Statele Unite, Anglia sau Danemarca.
Va intrebati probabil ce face efectiv un robot software.
Ei bine, in primul rand acesta utilizeaza un computer (de aici cuvantul robot) pentru a gestiona aplicatiile software existente (CRM-uri, ERP-uri, aplicatii de help desk si reclamatii) in acelasi mod in care o persoana ar folosi sistemul.
Cuvantul “robot”, folosit pentru a descrie acest domeniu de activitate, poate induce cu usurinta in eroare. Asta pentru ca nu se refera la acei roboti SF la care se gandesc majoritatea, ci la un program software complex care automatizeaza procesele de baza si le transforma in baza unor reguli, astfel incat acestea nu mai au nevoie de supraveghere umana constanta.
“Software-ul dezvoltat de noi nu depinde de procese si se aplica oricarui tip de tehnologie (Native, Web, Citrix, etc.). Astfel, poti automatiza orice procese pe baza unor reguli, procese care astazi sunt performate de angajati folosing computer-ele”, explica antreprenorii.
Iar activitatile pe care robotii UiPath le pot automatiza cu usurinta variaza de la citirea oricarui tip de date structurate, la sortarea datelor din Excel-uri, stergerea randurilor duplicate, copierea informatiilor din diferite aplicatii, migrarea continutului dintr-un ecran de aplicatie in altul, compararea coloanelor din documente Excel, si chiar si trimiterea de e-mail-uri. '
“Pentru companiile mari, care opereaza la scara globala si au un volum ridicat de munca umana, aceasta tehnologie inoveaza in mod real, si aduce beneficii importante in ceea ce priveste acuratetea proceselor, imbunatatirea performantei si cresterea scalabilitatii ”, spune Daniel, CTO al UiPath.
Desi tehnologia dezvoltata de cei de la UiPath este oferita si de alte companii precum Blue Prism sau Automation Anywhere, romanii au o serie de avantaje competitive care ii diferentiaza de concurenta. Primul dintre acestea este faptul ca interfata grafica a produsului este vizuala si intuitiva. “Acesta este un aspect esential pentru utilizator, care are nevoie sa foloseasca instrumentul cu usurinta si sa fie mai productiv cu ajutorul LUI”, explica Daniel.
Un alt avantaj important este faptul ca produsul dezvoltat de UiPath este mai complex decat programele Citrix, iar software-ul este creat utilizand o arhitectura moderna, actualizata, care foloseste tehnologii Microsoft si este compatibila cu standardele de securitate si mediile de lucru folosite la nivel global.
Aceste avantaje, alaturi de echipa si experienta acesteia, au ajutat UiPath sa fie invitati la Seedcamp Week, care s-a dovedit a fi o experienta de invatare deosebita.
Seedcamp Week i-a adus fata in fata cu mentori exceptionali care le-au oferit sfaturi despre cum sa isi dezvolte afacerea si cum sa formeze o cultura organizationala potrivita.
“Participand la Seedcamp Week, am avut oportunitatea unica de a cunoaste investitori din UK si Statele Unite si de a le prezenta produsul. Am beneficiat totodata si de acces la alte programe asociate cu Seedcamp, cum ar fi BizSpark Plus oferit de Microsoft”, povestesc antreprenorii.
In ceea ce priveste finantarea, UiPath a incheiat o prima runda cu participarea Seedcamp, Earlybird si CredoVentures. Neobisnuit este insa faptul ca nu au trecut prin procesul standard de selectie pentru a o obtine o investitie: pur si simplu s-a intamlat ca investitorii sa le auda pitch-ul si sa se decida sa ii sustina. Iar planurile lor sunt ambitioase: tinerii isi propun sa incheie o noua runda de finantare anul urmator. Aceasta ii va ajuta sa se concentreze pe imbunatatirea functionalitatilor de “machine learning” ale robotilor, precum puterea acestora de a gestiona continut nestructurat si de a extrage sensul acestuia.
“Lucram in prezent la dezvoltarea unui Learning Robot, un robot de ultima generatie care inregistreaza interactiunile dintre om si calculator in mod discret si neintruziv, si implementeaza ulterior un work-flow care simuleaza actiunile umane. Robotii capata astfel un grad ridicat de autonomie si pot sa performeze sarcini din ce in ce mai compleXe”, dezvaluie cei doi antreprenori.
O alta functionalitate disruptiva este cea de automatizare a deciziilor de business. Aceasta foloseste un algoritm similar cu robotul de invatare si le ofera robotilor capacitatea de a distinge si procesa exceptiile care necesita decizii cognitive. in acest fel, robotii vor fi echipati sa inteleaga si sa ia decizii care nu sunt neaparat legate de regulile introduse.
UiPath este cu siguranta unul dintre startup-urile care are potentialul de a schimba lumea si modul in care se lucreaza astazi. Si, avand in vedere parcursul lor de pana acum, pare ca au gasit formula castigatoare care ii va ajuta sa duca la bun sfarsit ceea ce isi propun.
Ramanem in continuare cu ochii pe ei!
Acest material este realizat in colaborare cu How to Web, cel mai important eveniment dedicat inovatiei in tehnologie si antreprenoriatului din Europa de Sud-Est.