"Punerea sub supraveghere a ratingurilor Raiffeisen Bank reflecta posibilitatea ca imbunatatirea cu o treapta survenita pe fondul asteptarilor privind un posibil sprijin financiar din partea bancii mama sa fie eliminata in situatia in care ratingul de soliditate financiara al bancii austriece va fi retrogradat din nou", potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Calificativele acordate pentru depozitele si datoriile pe termen lung ale bancii austriece Raiffeisen Bank International au fost retrogradate pe 23 decembrie de la A3, la Baa1. De asemenea, ratingul care masoara soliditatea financiara a bancii austriece a fost coborat la de la D+ la D. Cele trei calificative au fost puse sub supraveghere in vederea unei noi retrogradari.

In cazul subsidiarei din Romania, Moody's a confirmat calificativul pentru soliditatea financiara la D-, cu perspectiva stabila, precum si calificativele pentru datoriile pe termen scurt.

Calificativul privind situatia financiara al Raiffeisen Bank continua sa fie sprijinit de numarul mare de depozite atrase de la clienti, de capitalizarea satisfacatoare si de calitatea activelor, superioara mediei de pe piata bancara din Romania, potrivit comunicatului.

Agentia noteaza ca ratingurile Raiffeisen Bank au fost ridicate cu doua trepte ca urmare a asteptarilor ridicate privind un posibil sprijin financiar din partea bancii mama in caz de probleme, precum si a probabilitatii moderate ca banca din Romania sa beneficieze de sprijin sistemic, in contextul in care institutia detine o cota importanta pe piata locala.

Desi gradul de dependenta financiara al Raiffeisen Bank de banca mama este limitat, de numai 0,3% din activele totale si 9,4% din passive, o posibila deteriorare a situatiei Raiffeisen Bank International s-ar putea reflecta asupra operatiunilor din Romania, potrivit agentiei.

Moody's apreciaza ca aceste riscuri au fost deja incorporate in ratingul de credit al Raiffeisen Bank, care este mai mic decat cel al bancii mama.

Raiffeisen Bank este detinuta in proportie de 99,9% de Raiffeisen Bank International. Banca austriaca a raportat, pentru primele noua luni ale anului, un profit dupa taxe in Romania de 81 milioane euro, in stagnare fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.