Bill Gates a vandut in aproape fiecare trimestru din ultimul deceniu pachete de cate 20 de milioane de actiuni Microsoft, conform unui plan prestabilit de tranzactionare. In cazul in care Gates mentine acelasi ritm, in patru ani nu va mai detine direct actiuni la Microsoft, potrivit Reuters, preluata de Mediafax.

Cofondatorul Microsoft a pierdut in aceasta saptamana pozitia de cel mai mare actionar persoana fizica la Microsoft in favoarea fostului director general al companiei Steve Ballmer. Ballmer s-a retras din functie in februarie, dar a pastrat de-a lungul timpului actiunile primite.

Potrivit unor documente transmise Comisiei pentru Bursa si Valori Mobiliare din SUA, Gates mai detine la Microsoft usor peste 330 de milioane de titluri, dupa ce vanzarile din aceasta saptamana. Ballmer are peste 333 de milioane de actiuni.
Ambii au astfel participatii de circa 4% din actiunile Microsoft si sunt, de departe, cei mai mari actionari persoane fizice.

Fondurile de investitii Vanguard Group, State Street Global Advisors si BlackRock au participatii usor mai mari decat cei doi, arata datele Reuters. Gates a detinut 49% din Microsoft la momentul listarii companiei in 1986.

In 2000, Gates a cedat postul de director general lui Ballmer, iar in februarie anul acesta a demisionat si din postul de presedinte, dar a ramas in board-ul companiei. In ultimii sase ani, miliardarul s-a concentrat asupra activitatilor filantropice ale fundatiei Bill & Melinda Gates, finantata in mare de actiunile detinute la Microsoft.

E cel mai bogat om din lume

Potrivit calculelor Bloomberg, Gates este cel mai bogat om din lume, cu o avere de 79,9 miliarde de dolari, Ballmer se afla pe 39 la nivel global cu 18,8 miliarde de dolari, in timp ce Paul Allen ocupa pozitia 58, cu 15,5 miliarde de dolari.

Participatia de circa 4% detinuta de Gates la Microsoft reprezinta doar o cincime din averea sa. Restul activelor sale sunt administrate de Cascade Investment, structura de investitii care controleaza participatii la companii precum Canadian National Railway si Berkshire Hathaway. Gates a donat 28 de miliarde de dolari fundatiei sale.