Al treilea faliment al unei bancii cooperatiste din ultimii doi ani. Bancile poloneze, sub presiune
Al treilea faliment din ultimii doi ani al unei banci cooperatiste din Polonia a sporit presiunile asupra castigurilor bancilor poloneze, care se confrunta deja anul acesta cu o noua taxa pe active si cu cerinte mai ridicate privind capitalul, transmite Bloomberg.
Autoritatea de reglementare a pietei financiare din Polonia va inregistra falimentul SKOK Kujawiak dupa finalizarea incercarilor de restructurare, inclusiv potentiala preluare de catre o banca, potrivit Agerpres.
Falimentul vine dupa cel al SKOK Wolomin si SKOK Wspolnota, care a determinat Fondul de Garantare sa plateasca clientilor 800 milioane de dolari.
Anul trecut, falimentul SKOK Wolomin, cea mai mare unitate bancara cooperatista din Polonia, si planul Guvernului de la Varsovia de a impune o noua taxa pe active a redus capitalizarea bursiera a sectorului bancar cu 24%.
Profitul combinat al bancilor a scazut in perioada ianuarie-noiembrie 2015 cu 30%, la 10,8 miliarde de zloti (2,7 miliarde de dolari), conform datelor Bancii Centrale a Poloniei.
"Acesta nu este un semnal pozitiv si situatia altor banci cooperatiste ramane neclara. Industria bancara sufera de pe urma iesirilor constante de fonduri", a declarat Marcin Materna, analist la Bank Millennium SA in Varsovia.
Camera Inferioara a Parlamentului Poloniei a aprobat recent legea care prevede taxarea anuala cu 0,366% a activelor bancilor si companiilor de asigurari.
Legea este valabila pentru bancile cu active de peste patru miliarde de zloti si firmele de asigurari cu active de peste doua miliarde de zloti.
Aceasta se va aplica bancilor interne, sucursalelor bancilor straine, diviziilor institutiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor si reasiguratorilor.
In Polonia, sectorul bancar si cel de retail sunt controlate de companii straine.
Bancile se afla sub presiune din cauza ratelor scazute ale dobanzilor, iar investitorii sunt ingrijorati de posibilitatea adoptarii unei legi privind conversia in zloti a creditelor in valuta, ale carei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari.
Criticii sustin ca impunerea unor noi taxe in sectorul bancar si cel de retail vor avea consecinte nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienti.