• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Presedintele PE evoca o lovitura de stat in Polonia, Varsovia ii transmite sa-si ceara scuze

Presedintele PE evoca "o lovitura de stat" in Polonia, Varsovia ii transmite sa-si ceara scuze 

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a calificat luni drept "dramatica" situatia din Polonia, pe care a comparat-o cu "o lovitura de stat". Declaratiile au fost criticate de guvernul polonez, care este acuzat de opozitia de la Varsovia ca reprezinta un pericol pentru democratie.

"Ceea ce se petrece in Polonia are caracterul unei lovituri de stat si este dramatic. Vom discuta in detaliu (aceasta situatie) in Parlamentul European, in aceasta saptamana sau mai tarziu in timpul sesiunii din ianuarie", a declarat social-democratul german Martin Schulz, potrivit AFP, preluata de Agerpres.

In urma acestor declaratii, premierul polonez Beata Szydlo a afirmat ca seful legislativului european ar trebui sa ceara scuze Poloniei.

"Astfel de declaratii privind Polonia si treburile ei - si nu este pentru prima data cand declaratiile presedintelui Schulz iau acest ton si acest caracter - sunt inacceptabile pentru mine", a declarat sefa guvernului de la Varsovia. "Astept ca domnul Martin Schulz nu numai sa inceteze sa faca astfel de declaratii, ci si sa prezinte scuze Poloniei", a insistat Beata Szydlo.  

Opozitia poloneza acuza partidul Lege si Justitie (PiS, conservator), partid ce conduce guvernul in Polonia, de incercarea de a concentra toate puterile si de a reprezenta astfel un pericol pentru democratie.


15 decembrie 2015 09:27
Modifică setările cookies