Bancile europene fac curatenie: vand credite imobiliare de 74 mld. euro, cea mai mare suma inregistrata vreodata. Cushman & Wakefield: Foarte probabil ca Italia, Romania si Polonia sa infiinteze "banci de rebuturi"
Bancile si firmele de asset management din Europa vor sa vanda credite imobiliare si active puse sub sechestru, de 74 miliarde euro, cea mai mare suma inregistrata vreodata, in incercarea de a-si curata bilanturile, arata raportul Cushman & Wakefield, citat de Bloomberg.
Vanzarile vor fi stimulate de operatiunile derulate de bancile britanice si de Agentia Nationala pentru Gestionarea Activelor (NAMA) din Irlanda.
Cushman & Wakefield sustine ca este foarte probabil ca Italia, Romania si Polonia sa infiinteze asa-numite "banci de rebuturi", pentru a vinde credite imobiliare cu probleme, deoarece exemplul altor state din Europa s-a dovedit un succes, iar cererea investitorilor ramane ridicata.
"In culise se fac pregatiri intense, in conditiile in care o serie de vanzari cheie pregatesc 'mega-afaceri' pentru cel de-al doilea semestru al acestui an", sustine Frank Nickel, partner la Cushman & Wakefield.
Agentiile de gestionare a activelor de tipul NAMA din Irlanda sau Sareb din Spania au credite imobiliare, ipoteci si proprietati sub sechestru, cu o valoare contabila de 233 miliarde de euro, insa, in prezent, aceste active valoreaza aproximativ 144 de miliarde de euro, sustine Cushman & Wakefield.
Analistii estimeaza ca UK Asset Resolution Ltd., o entitate formata dupa prabusirea bancilor britanice Bradford & Bingley Plc si Northern Rock Plc, are de gand sa vanda credite ipotecare in valoare de 13 miliarde de lire sterline in 2015.
La randul sau, NAMA scoate la vanzare un portofoliu de credite imobiliare in valoare de 7,2 miliarde de euro, din Irlanda si Marea Britanie.
In schimb, raportul Cushman & Wakefield sustine ca in primele sase luni ale acestui an au fost vandute credite imobiliare in valoare de 23,5 miliarde de euro, cu 42% mai putin decat in perioada similara din 2014.
Topul celor mai activi investitori
Firma de private equity Cerberus Capital Management a achizitionat active de 5,7 miliarde de euro in prima jumatate a anului, mai mult decat oricare alt investitor.
Pe locul secund s-a situat un joint venture intre Deutsche Bank AG si Apollo Global Management LLC, care cumparat credite imobiliare si proprietati sub sechestru in valoare de 3,2 miliarde de euro.
In Romania, luna trecuta, o serie de surse din sectorul financiar au declarat pentru Reuters ca BCR, controlata de austriecii de la Erste Group, a decis sa scoata la vanzare un pachet de credite neperformante in valoare de aproximativ doua miliarde de euro.