Banca Transilvania, profit brut in scadere usoara in primele noua luni si venituri operationale mai mari cu 1,6%
Banca Transilvania a inregistrat un profit brut de 373,5 milioane lei in primele noua luni din acest an, in scadere usoara cu 0,6% fata de aceeasi perioada din 2014 si venituri operationale de 1,45 miliarde de lei, cu 1,6% mai mari comparativ cu primele noua luni ale anului trecut, lichiditatea si solvabilitatea bancii fiind peste limitele impuse de BNR.
Rezultatul include impactul modificarilor reglementarilor contabile valabile din 1 ianuarie 2015, in sensul ca, in conformitate cu acestea, contributia la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a fost inregistrata in momentul prestarii obligatiei de plata si nu a fost amortizata pe parcursul intregului an.
De asemenea, include cheltuielile de achizitie si integrare Volksbank in structura Bancii Transilvania.
"Banca Transilvania a inregistrat rezultate financiare bune in primele noua luni ale acestui an. Activele bancii au crescut cu 10,6% fata de finalul anului trecut, fiind de 39,39 miliarde lei, iar veniturile operationale au ajuns la 1,45 miliarde lei, cu 1,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului 2014, cand erau 1,43 miliarde lei. Profitul brut BT este de 373,5 milioane lei, iar lichiditatea si solvabilitatea BT sunt la un nivel confortabil, peste limitele impuse de BNR si peste performanta sistemului bancar", potrivit BT.
In primele noua luni ale anului au fost acordate companiilor si persoanelor fizice peste 113.200 de credite noi, incluzand cardurile de credit.
Numarul de clienti BT a crescut cu 4%, comparativ cu perioada similara a anului 2014, de la 1,88 milioane, la 1,96 milioane.
"Suntem multumiti de rezultatele obtinute de banca noastra pe primele noua luni din 2015. Suntem concentrati pe finalizarea integrarii Volksbank Romania in structura Bancii Transilvania de la sfarsitul acestui an si, in paralel, pe adaptarea Grupului Financiar Banca Transilvania si a liniilor de business la noua dimensiune rezultata din aceasta tranzactie", a declarat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania.
La randul sau, directorul general al Bancii Transilvania, Ömer Tetik, considera ca perspectiva stabila a Bancii Transilvania a fost confirmata recent inclusiv de Fitch Ratings, prin calificativele acordate BT, care reflecta "capitalizarea adecvata, generarea interna de capital, calitatea activelor, profitabilitatea si acoperirea adecvata cu provizioane a creditelor neperformante"..
La sfarsitul trimestrului III 2015, soldul creditelor Bancii Transilvania este cu 19,1% (procent din care jumatate reprezinta crestere organica) mai mare decat era la finalul anului 2014, in ciuda continuarii scoaterii de credite in afara bilantului in aceasta perioada (520 milioane lei).
In acelasi timp, totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienti este cu 8,3% peste nivelul de la sfarsitul anului 2014.
Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 9,5% din totalul portofoliului de credite al BT.
"Eficienta operationala BT este ridicata, raportul cost/venituri fiind de 49,4%, in ciuda cheltuielilor presupuse de integrarea Volksbank Romania in structura Bancii Transilvania si a impactului modificarilor legislative cu privire la inregistrarea cheltuielilor privind garantarea depozitelor. Din punctul de vedere al impactului integrarii Volksbank Romania privind rezultatele financiare, estimarile prezentate de BT la Adunarile Generale ale Actionarilor Bancii Transilvania din aprilie si octombrie a.c. sunt confirmate inclusiv de rezultatele inregistrate la 30.09.2015. Banca Transilvania estimeaza beneficii de eficientizare la scara larga, cu influente pozitive asupra cotei sale de piata, ca urmare a achizitionarii VBRO. Cele doua banci vor fuziona in 31 decembrie a.c.", se arata in comunicatul bancii.
Capitalurile proprii ale Grupului Financiar Banca Transilvania sunt, la sfarsitul lunii septembrie 2015, de 5,93 miliarde lei. Banca Transilvania este una dintre cele mai mari banci din Romania, in functie de active.