Dupa ce in ultimii ani diversi producatori straini au deschis in Transilvania mai multe fabrici, toata mana de lucru calificata a fost angajata, iar somajul aproape ca a disparut. Asa ca doritorilor din zonele sarace li se ofera, pe langa salariu, cazare si doua mese pe zi. Asistam la un adevarat fenomen al relocarii fortei de munca, spun specialistii in resurse umane.

Adelin are 25 de ani si a muncit ca agent de paza la o firma din judetul Valcea. Dupa ce a ramas somer, n-a mai reusit sa se angajeze. Asa ca a acceptat sa se mute la aproape 400 de kilometri distanta de casa, in Timisoara.

"In Valcea nu prea mai sunt locuri de munca. Am stat aproximativ un an acasa pana sa imi gasesc un loc de munca. Oferta de angajare este mult mai buna".

Marcel Balasoiu are 47 de ani, e din Valcea si povesteste ca "am lucrat acolo pana s-a ales praful. Am stat un an in somaj si restul de vreo doi ani, pe acasa"

Daniel si Marius sunt din judetul Arges. Au terminat scoala profesionala sperand ca se vor angaja in industria auto. Nimeni nu angajeaza insa fara experienta.

"Abia am iesit de pe bancile scolii si n-am de unde sa fac rost de experienta. N-am muncit nicaieri cu carte de munca. Beneficii: salariul este destul de convenabil si banii raman bani. Adica cazarea o am, mancarea o am".

Perfect adevarat, localitatea pe care au lasat-o in urma, Stilpeni, din judetul Arges, nu este o zona cu prea multe locuri de munca.

Cel mai mare angajator din Arges este Uzina de la Mioveni, insuficient insa pentru toata lumea, iar somajul este de peste 5%.

Asa ca acest judet, dar si alte 12 din sudul si estul tarii, unde somajul este chiar dublu, au ajuns pepiniere de forta ieftina de munca pentru judetele din vestul tarii, acolo somajul oscileaza intre 1 si 4%.

"Daca am gasi 10.000 de oameni, acum i-as angaja", spune Florin Godean, reprezentantul unei companii de resurse umane.

Si nu doar angajatii necalificati sunt cautati. Cei care stiu germana isi gasesc usor un loc de munca in functii de conducere, in plus, cei priceputi in IT sunt relocati imediat in vest daca accepta asta.

"Iasiul este renumit pentru IT-isti bine pregatiti", spune si Sorina Donisa, reprezentanul unei companii de resurse umane.

In cazul lor salariile pleaca de la 1000 de euro. Companiile le gasesc si chirii, ii ajuta cu mutatul si le gasesc scoli sau gradinite pentru copii daca este cazul.