Potrivit scenariului ce presupune vechime mare in munca, Romania se situeaza pe locul trei in ceea ce priveste costurile cu concedierea.

"Concedierea din motive obiective, care nu tin de angajat, are costuri mai scazute pentru angajator, cu conditia sa nu existe un contract colectiv de munca la nivelul intreprinderii sau pe sector", a spus Florentina Munteanu, Associate Partner Reff & Associatii si coordonator al practicii de dreptul muncii din cadrul societatii de avocati. 

"Daca angajatorul este obligat sa aplice doar conditiile din Codul Muncii, costurile sunt minime, respectiv o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare. Situatia se poate schimba insa considerabil, daca vorbim de industrii in care exista de contracte de munca colective, unde, de regula, exista un pachet compensator care depaseste semnificativ minimul cerut de Codul Muncii'", a explicat Florentina Munteanu. 

Tarile din Europa Occidentala se confrunta, in general, cu costuri mai mari comparativ cu cele din Europa Centrala.

"Rezultatele studiului arata diferente izbitoare intre tari, in privinta costurilor, insa ar trebui sa acordam atentie si altor aspecte legate de modul in care poate interveni concedierea", a spus Raluca Bontas, Global Employer Services Director Deloitte Romania. 

"De pilda, daca Romania se numara printre tarile cu cele mai scazute costuri in privinta concedierii pe motive ce nu tin de salariat, iar Belgia este cea mai scumpa in aceasta privinta, baza pe care un angajator roman poate opera o astfel de concediere este total diferita de cea belgiana: daca in cel de-al doilea caz nu e nevoie de o justificare pentru concediere, in Romania legislatia este foarte stricta, cerand angajatorilor sa o justifice coresponzator", a aratat Bontas.

Romania are costuri mai mici cu concedierea salariatilor avand un salariu mediu (potrivit scenariilor din studiu) datorita bazei de calcul folosite pentru calcularea compensatiei pentru preaviz cat si a celei pentru concediere, deoarece include, de regula, doar baza anuala de salarizare. 

Spre deosebire de Romania, mai mult de 60% din tarile participante la studiu ofera un pachet compensator pentru concediere, care include intregul pachet de remunerare aplicabil salariatului, nu doar salariul de baza.

Studiul mai arata ca, in majoritatea tarilor, legislatia privind concedierea este restrictiva si face obiectul unor formalitati foarte precise.

Belgia, Finlanda, Elvetia, Marea Britanie, Danemarca si Luxemburg fac exceptie de la aceste reguli. In aceste tari, legiuitorul nu poate sa reintegreze un angajat concediat, putand doar sa-i determine compensatia la care are dreptul. 

In toate tarile participante la studiu, vechimea intr-o companie este factorul determinant in stabilirea nivelului costurilor cu concedierea. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre tarile participante la studiu au stabilit o limita maxima in ceea ce priveste compensatia pe perioada de preaviz sau pentru incetarea contractului de munca, sau cu privire la ambele situatii. 

Cea mai mare crestere a costurilor cu concedierea este determinata de indemnizatia pentru concediere fara temei legal. Cu toate acestea exista discrepante intre tari. In Irlanda, factorul cost pentru angajator poate ajunge la 10, in timp ce in alte tari ca Cehia, Grecia sau Portugalia, angajatorii nu suporta costuri mai mari. Un numar limitat de tari nu au putut sa faca o evaluare a costurilor, deoarece nu exista inca o practica formata fata de noua legislatie in vigoare (Olanda) sau deoarece costul angajatorului depinde foarte mult de decizia instantei sau concedierea nu este posibila (Austria, Croatia, Letonia, Malta, Slovenia). 

In 60% din tarile participante la studiu, personalul de conducere al companiilor nu se supune reglementarilor de dreptul muncii, partile fiind libere sa negocieze diverse scheme de incetare a raportului de colaborare. In general, acest tip de incetare nu are nevoie de motive specifice.

In peste 70% din state, pe langa compensarea perioadei de preaviz, angajatorul trebuie sa plateasca si o suma suplimentara pentru a ajunge la o intelegere cu angajatul in legatura cu care se doreste incetarea contractului de munca