Afacerile s-au prăbușit și cu 85% din cauza pandemiei. ”Primul pas este să cer insolvența”
Aprilie, a doua lună de pandemie, a afectat serios economia. Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică arata că, în această perioada, consumul a scăzut cu aproximativ 20 de procente față de anul trecut.
Inclusiv vânzările de alimente au fost mai mici, deși românii au sărbătorit Paștele.
O salvare pentru unii comercianți ar putea veni chiar la jumătatea lui iunie, când ar urma să se redeschidă mall-urile.
Restricțiile impuse de autorități pentru a evita răspândirea noului virus au afectat comerțul. În aprilie, consumul a scăzut cu aproximativ 20%, potrivit INS, și față de luna precendenta și față de luna aprilie a anului trecut.
De unde vine această scădere? În primul rând din vânzările de carburanți, care au fost mai mici cu aproape 38% față de anul trecut.
Și consumul de alimente a scăzut cu 5%, iar produsele nealimentare au înregistrat o scădere de aproape 22%. Se pare însă că cel mai mult au avut de suferit magazinele de îmbrăcăminte și încălțăminte, unde scăderea a fost de peste 85%.
Acum, mulți comercianți așteaptă redeschiderea mall-urilor care ar putea avea loc pe 15 iunie, când se vor împlini 84 de zile în care centrele comerciale au fost închise.
Lipsa încasărilor din această perioadă au dus însă la conflicte între proprietarii de spații comerciale și chiriași.
Ilie Laurențiu, reprezentantul unui magazin: ”Ne-am trezit că primim facturi, deși nu ne așteptam în continuare de la mall-uri pentru lunile în care eram închiși. Și pentru aprilie, și pentru iunie, și pentru luna mai. Trebuie menționat că nu toate mall-urile, o parte importantă. Sunt niște sume colosale, imposibil de plătit. Din păcate, Guvernul a omis acest aspect”.
Alex Morar, reprezentantul unor centre comerciale: ”Este evident că fiecare va trebui să lase ceva, să contribuie cu ceva, noi suferim, ei suferă, ideal ar fi și statul să contribuie cu ceva, cum sunt câteva exemple în alte țări. În Lituania, chiriașul este obligat să plătească 50%, proprietarul dă 30% și statul contribuie cu 20%”.
Pe acelasi subiect: