In ultimul trimestru din 2011, Petrom a obtinut un profit de 838 milioane de lei, in crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare din 2010, la vanzari de 6,39 miliarde de lei, mai mari cu 17%.

Grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei si vanzari de 18,61 miliarde lei. In ultimele trei luni din 2010, Petrom a consemnat un castig de 779 milioane lei si vanzari de 5,45 miliarde lei.

Profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat in 2011 cu 65%, la 4,93 miliarde lei (1,16 miliarde euro), de la 2,98 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.

Totodata, grupul Petrom a raportat pentru 2011 vanzari record, de 22,61 miliarde de lei (5,3 miliarde de euro), in crestere cu 21% fata de anul precedent, dupa ce in ultimul trimestru din 2011 nivelul acestora a urcat cu 17%, la 6,39 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro).

Petrom a constituit in ultimul un provizion de 504 milioane de lei pentru amenda dispusa de Consiliul Concurentei si anuntata la inceputul acestui an.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom declara: „Privind inapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocari venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide si o performanta operationala remarcabila. Am reusit sa stabilizam nivelul productiei in Romania si avem satisfactia mai multor realizari in activitatea noastra de explorare din Romania."

Petrom a intrat anul trecut si pe sectorul energiei electrice, prin inceperea operatiunilor comerciale ale parcului eolian Dorobantu. Totodata, grupul a finalizat constructia centralei Brazi, insa operarea comerciala este acum preconizata pentru a doua parte a acestui an.

"2011 a marcat intrarea noastra in sectorul energiei electrice, prin intermediul parcului eolian Dorobantu, care a inceput operarea comerciala. De asemenea, am finalizat cu succes constructia centralei Brazi, insa operarea comerciala este acum preconizata pentru a doua parte a anului 2012", adauga Mariana Gheorghe.

Perspective pentru 2012

"Ne vom concentra in continuare pe stabilizarea nivelului productiei si progresul initiativelor din explorare; o atentie deosebita vom acorda segmentului G&E, demararea operarii comerciale la centrala Brazi fiind acum preconizata pentru a doua parte a anului", se arata in comunicatul Petrom.

Cea mai mare companie locala estimeaza ca pretul mediu anual al titeiului pentru anul acesta se va mentine peste valoarea de 100 dolari/bbl si ca diferentialul Brent-Urals va continua sa fie mic.

"Performanta economiei romanesti va depinde atat de conditiile economice pe plan extern, cat si de implementarea cu succes a unor politici economice adecvate pe plan intern. Desi cresterea economica se estimeaza la 1,5% in 2012, exista riscuri semnificative ca aceasta proiectie sa se dovedeasca a fi optimista",
se mai arata in comunicat.