"Furtul a avut loc la ora locala 07.34 (05.34 GMT), paznicul muzeului a fost imobilizat si obiecte din ceramica si bronz au fost furate, ca si un inel din aur", se afirma in comunicatul emis de politia greaca.

Jaful a avut loc in stravechiul Muzeu Olympia, o cladire neoclasica, denumita "Muzeul Jocurilor Olimpice", care se afla in apropiere de primaria orasului, nu in principalul muzeu arheologic, situat in acelasi sit Olympia.

Potrivit unei surse din politia greaca, jaful a fost comis de doi barbati care purtau cagule.

In urma acestor evenimente, ministrul grec al Culturii, Pavlos Geroulanos, si-a prezentat demisia, a declarat o sursa guvernamentala, care nu a precizat daca documentul a fost acceptat de premierul Greciei.

Politia locala a deschis imediat o ancheta, a anuntat agentia ANA. Vizitat de cateva sute de mii de turisti in fiecare an, Olympia este unul dintre cele mai renumite situri din Grecia. Potrivit agentiei ANA, hotii "au avut un vehicul" parcat in apropiere de muzeu.

Jaful s-a produs la cateva saptamani de la furtul a trei opere de arta, dintre care un tablou de Picasso si un tablou de Mondrian, in ianuarie, la pinacoteca nationala din Atena. Atunci, hotii au patruns in cladirea situata chiar in centrul capitalei Greciei profitand de sistemul de supraveghere ineficient.

Din cauza crizei datoriilor care a afectat Grecia in ultimii doi ani si a unui plan draconic impus tarii de catre creantierii ei, UE si FMI, bugetul ministerului Culturii, la fel ca alte cheltuieli publice, a fost redus considerabil.

Citeste si:

Un economist de la Atena socheaza: "Grecia trebuie sa intre imediat in faliment. Nu putem plati datoriile. BCE stie. La fel si FMI"

Dezvaluire banoasa pentru eleni. Cate milioane de euro datoreaza UE Greciei