Relatarile despre criza din Europa au tins sa se concentreze pe problemele economice, in timp ce prejudiciul politic tot mai mare adus institutiilor si democratiei este uneori omis.

"Dar in cateva tari s-a produs o erodare alarmanta a consensului politic si a echilibrului puterii constitutional, condusa de populisti care exploateaza nemultumirea publica fata de dificultatile economice", afirma cotidianul. 

Ultimul exemplu este Romania, unde un nou premier de stanga a facut presiuni pentru a inlatura orice control asupra Guvernului sau in timp ce incearca sa forteze indepartarea din functie a presedintelui tarii.

Victor Ponta a alarmat alte guverne UE precum si administratia Obama prin incercarea rapida de consolidare a puterii, afirma Washington Post. 

Prezentand situatia din Romania si rezumand rezultatele vizitei la Bruxelles a premierului roman, cotidianul conchide ca "mai devreme sau mai tarziu, romanii vor descoperi ca, la fel ca in restul Europei, nu exista o solutie rapida sau usoara pentru problemele economice - mai ales atunci cand aceasta implica scurtcircuitarea democratiei". 

Intr-o precizare de ordin general care apare pe site-ul cotidianului, se arata ca editorialele reprezinta viziunea Washington Post ca institutie, asa cum este stabilita ea prin dezbaterile intre membrii consiliului editorial.