Economia spatiului comunitar se confrunta cu trubulente financiare, incredere scazuta, masuri de austeritate in tari membre si o incetinire a principalilor parteneri comerciali, potrivit prognozei economice de toamna a CE.

Totodata, prognoza pentru zona euro a fost revizuita de la 1,8% la 0,5%.

De la prognoza anterioara, din mai, criza din zona euro s-a intensificat, subminand increderea consumatorilor. Pachetele de masuri de austeritate adoptate in mai multe tari au afectat cresterea economica. Cererea din partea sectorului privat, pe care economistii se bazau pentru a sustine recuperarea, nu s-a accelerat suficient.

Comisarul pentru economie si afaceri monetare, Olli Rehn, a notat ca prognozele CE se bazeaza pe presupunerea ca masurile eficiente impotriva crizei datoriilor suverane vor conduce la o revenire treptata a increderii. "Aceasa evolutie este acum in pericol, intrucat guvernele din zona euro cauta o modalitate de a asigura Italia", a spus el.

In pofida valului de masuri de austeritate, datoria raportata la PIB va atinge un maxim de 90,9% la nivel european in 2013, potrivit CE. Nivelul de indatorare al Greciei va urca aproape de 200,% anul urmator.