Ponta a afirmat, la inceputul sedintei de Guvern, ca in opinia sa 2 decembrie nu este o data potrivita ca alegatorii sa vina in numar mare la vot si ca Guvernul nu poate stabili 25 noiembrie, pentru ca decizia ar putea fi atacata de PDL, intarziind astfel alegerile.

"Astazi suntem obligati sa adoptam data de 2 decembrie. E o data rea, din punctul meu de vedere, pentru ca sunt festivitatile de 1 Decembrie, este liber si de Sf. Andrei. Ar fi fost de o mie de ori mai bine sa fie pe 25 noiembrie. Nu stiu ce calcule are PDL, ca daca mai intarzie o saptamana alegerile nu stiu cat o sa mai creasca ei in sondaje. Haideti sa adoptam de principiu data de 2 decembrie si o sa va rog, domnul ministru pentru relatia cu Parlamentul, poate reusiti sa aveti o discutie luni si cu grupul PDL, pentru ca ei sunt cei care s-au opus datei de 25 noiembrie, si poate ii convingeti ca e bine pentru binele tuturor sa vina cat mai multi oameni la vot", a declarat premierul Ponta, citat de Mediafax.

Acesta a aratat ca probabil PDL a ramas in logica "boicotului", dar lipsa alegatorilor la alegeri nu e in folosul nimanui.

Ponta a sustinut totodata ca legea electorala actuala este "cea mai proasta posibila", dar ramane in vigoare pentru ca asa a dorit PDL.

"Eu sunt foarte nemultumit de faptul ca, din pacate, avand o pozitie politica oarba, am ajuns in situatia in care cea mai proasta lege electorala posibila, cea in care candidezi, iesi pe primul loc si stai acasa, si vii de pe locul patru in Parlament, ramane in vigoare, ca asa au vrut cei de la PDL - ei gandidu-se ca probabil nu o sa mai fie pe primul loc, dar tinem o lege proasta pentru un interes prost de partid", a mai spus seful Guvernului.

Pentru prima data in acest an, sarbatoarea Sf. Andrei, care este vineri 30 noiembrie, va fi zi nelucratoare. Aceasta va fi urmata sambata 1 Decembrie de sarbatorirea zilei nationale, iar duminica 2 decembrie ar urma sa aiba loc alegerile parlamentare.

La alegerile parlamentare, alegatorii pot vota doar in colegiul in care isi au domiciliul.

Buget dublu fata de 2008

Guvernul a alocat, sambata, pentru organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare, care vor avea loc pe 9 decembrie, un buget total de 199 milioane lei, aproape dublu fata de suma alocata in vederea desfasurarii alegerilor legislative din 2008.

Din bugetul total aprobat de Guvern, 176 milioane lei au fost alocati Ministerului Administratiei si Internelor, 4,55 milioane lei catre Institutul National de Statistica prin Secretariatul General al Guvernului, 11,2 milioane lei catre Autoritatea Electorala Permanenta, 5,25 milioane lei catre Ministerul Afacerilor Externe si 1,99 milioane lei catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

In 2008, suma alocata pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie a fost de 124 milioane lei.

Guvernul a stabilit, sambata, si nivelului indemnizatiilor pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale, ale informaticienilor, statisticienilor si personalului tehnic auxiliar.

Sumele alocate si ramase neutilizate pana la incheierea exercitiului bugetar pe anul 2012 vor fi folosite pentru reintregirea Fondului de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.