Ponta: 34.654 persoane radiate din liste; 512.379 cu CI expirate; 3.052.397 romani in strainatate

Victor Ponta a anuntat, astazi, ca din datele de la MAI si MAE, 34.654 de persoane urmeaza sa fie radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 au actele de identitate expirate, in timp ce 3.052.397 sunt in strainatate. Nu se stie exact insa numarul minorilor, informeaza Mediafax.

Ponta: "Am trimis CC o adresa cu informatiile primite de la MAI, Guvernul nu are listele electorale"

Ponta a adaugat ca a trimis Curtii Constitutionale o adresa cu informatiile primite de la MAI, care nu sunt listele electorale permanente, pentru ca Guvernul nu are aceste liste, care sunt la Parchet.

Prim-ministrul a declarat ca trimis adresa catre presedintele Curtii, Augustin Zegrean, aceasta fiind inregistrata cu numarul 5451. "Nu am transmis CC liste electorale dintr-un motiv pe care am reusit sa-l fac inteligibil pentru toata lumea: nu erau la noi listele electorale, ci au fost luate de Parchet", a spus Victor Ponta.

Premierul a mai spus ca CC, prin trei adrese, a solicitat Guvernul Romaniei indeplinirea anumitor proceduri referindu-se la prevederile Legii 370/2004 privind alegerea presedintelui Romaniei.

19.043.767 de persoane au resedinta in Romania

Membrii Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor au aprobat, luni, o serie de materiale cu privire la desfasurarea recensamantului si au validat rezultatele preliminare, potrivit Mediafax.

Potrivit rezultatelor preliminare ale recensamantului, populatia stabila a Romaniei este de 19.043.767 de persoane, acestea avand resedinta obisnuita in Romania, a declarat presedintele Institutului National de Statistica (INS).

Vergil Voineagu a precizat ca, pana in prezent, au fost procesate 36.809.562 de formulare de recensamant, reprezentand aproximativ 48% din total.

Presedintele INS a mai spus ca intre datele preliminare ale recensamantului si cele finale, care vor fi anuntate in al doilea semestru al anului viitor, "pot sau nu pot sa apara diferente".

Voineagu a explicat ca INS nu a reusit recenzarea a 2,8% din populatie, respectiv aproximativ un milion de persoane. El a precizat ca in cazul acestor persoane se va incerca recuperarea datelor prin intermediul altor institutii abilitate. Totodata, raspunzand unei intrebari cu privire la numarul persoanelor plecate in strainatate, Voineagu a spus ca pentru a stabili acest numar a fost introdus un formular special, care insa a avut in vedere recenzarea persoanelor plecate din localitatea de domiciliu in strainatate sau in alta localitate, dupa caz.

In prezent, INS a prelucrat 910.264 de asemenea formulare (PPI), insa nu se stie cate dintre aceste persoane sunt plecare in strainatate si cate sunt plecate in alta localitate decat cea de domiciliu, a precizat Voineagu.

Comisia abilitata sa valideze rezultatele preliminare ale recensamantului va transmite un comunicat de presa in care va face publice aceste date.

Reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011 a fost convocata de catre Institutul National de Statistica, la solicitarea ministrului Administratiei si Internelor, in calitate de presedinte al CCRPL.

Dupa validarea datelor preliminare ale recensamantului, acestea vor fi introduse in sistemul electronic fisele de la recensamant, iar in 2013 vor fi anuntate rezultatele finale, a mai spus Mircea Dusa.

"Finalizarea recensamantului se va face odata cu introducerea in sistemul electronic a tuturor fiselor", a precizat Dusa.
Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, declara, saptamana trecuta, ca trebuie introduse in sistemul electronic peste 38 de milioane de fise de recensamant, iar pana in prezent au fost prelucrate 48.000.

Mircea Dusa preciza ca, odata cu validarea acestor date preliminare, judecatorii de la Curtea Constitutionala vor avea orientativ o cifra de referinta, dar a subliniat ca listele electorale si datele statistice de la recensamant nu au nicio legatura.
INS anunta in comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimari ale recensamantului de anul trecut, ca aproximativ 2,8% din gospodarii nu au putut fi recenzate, ceea ce echivaleaza cu circa un milion de persoane, luand in calcul familia medie din Romania, de 2,7-2,8 persoane.

Datele provizorii comunicate de INS in 2 februarie aratau ca populatia stabila a Romaniei numara 19.042.936 persoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioada indelungata din tara, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar in Romania. Astfel, rezulta o populatie inregistrata de 20.254.866 de persoane. Populatia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. Dupa recensamantul precedent, din 2002, populatia Romaniei a fost de 21.680.974 persoane.

Recensamantul populatiei si al locuintelor din Romania din 2011 s-a realizat in conformitate cu recomandarile Conferintei Statisticienilor Europeni pentru runda 2010 a recensamintelor populatiei si locuintelor si ale Regulamentulului (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European si al Consiliului privind recensamantul populatiei si locuintelor.

Conform acestor recomandari, populatia stabila a Romaniei include: cetatenii romani, straini sau fara cetatenie cu domiciliul in Romania care, la momentul recensamantului, se aflau pe teritoriul tarii (persoane prezente) sau erau temporar absenti, fiind plecati in strainatate pentru o perioada mai mica de 12 luni; cetatenii romani, straini sau fara cetatenie veniti pentru o perioada de cel putin 12 luni sau cu intentia de a ramane o perioada de cel putin 12 luni (la lucru, in cautarea unui loc de munca, la studii, in interes de afaceri etc.) care aveau doar resedinta in Romania; cetatenii romani plecati in strainatate in cadrul misiunilor diplomatice sau militare, oficiilor consulare si al reprezentantelor comerciale romanesti din strainatate.

Conform definitiei internationale, nu au fost cuprinsi in populatia stabila a tarii: cetatenii romani, straini sau fara cetatenie cu domiciliul in Romania plecati in strainatate pentru o perioada de cel putin 12 luni sau cu intentia de a ramane in strainatate o perioada de cel putin 12 luni : la lucru, in cautarea unui loc de munca, la studii, in interes de afaceri etc. (persoane plecate pe perioada indelungata); cetatenii straini sau fara cetatenie veniti in Romania pentru o perioada mai mica de 12 luni (persoane temporar prezente).

Recensamantul Populatiei si Locuintelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011. Eurostat a fixat pentru recensamantul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivaleaza cu inceputul anului 2014.