Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, a declarat intr-o conferinta de presa ca Romania nu va intra intr-o criza a alimentelor, avand capacitatea de a hrani 80 de milioane de persoane, dar daca se va ajunge intr-o astfel de situatie ar fi din cauza "neatentiei unora, a lenii si lipsei de initiativa", potrivit Mediafax.

Oficialul spune ca este imposibil ca Romania sa nu aiba grau si porumb. "Si daca nu l-am semana, ar rasari", a declarat el.

Tara noastra se afla pe locul 12 in lume intr-un top al vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor. Si asta dupa ce preturile produselor, la nivel mondial, au avansat alarmant anul trecut pe fondul recoltelor slabe, a cererii tot mai mari din China, precum si a problemelor din Rusia.

De unde cumperi cele mai ieftine produse

Astfel, pretul graului a avansat cu 91%, cel a porumbului cu 57%, in timp ce preturile zaharului a crescut cu 32%, conform unui raport al Bancii Centrale Europene.

Importuri masive

Ce alimente sunt cele mai predispuse la scumpiri? Cele la care realizam cele mai mari importuri: carne de porc, legume si fructe.

Anul trecut am importat 162 de mii de tone de carne de porc, in valoare totala de 250 de milioane de euro, chiar daca Romania este una dintre tarile cu cel mai mare potential in domeniu. Chiar si asa, in ultimii doi ani, aproape doua treimi din fermele de porci s-au inchis. Motivul? Importurile de carne de porc ieftine din tarile vecine. In plus, din cauza faptului ca Romania are interdictie la exportul de carne de porc, nici aceasta sursa nu a putut fi valorificata.

Sectorul legume-fructe este unul in care Romania importa cantitati enorme de produse! Desi suntem cunoscuti de exemplu pentru merele de Voinesti, in primele zece luni, am importat mere, pere si gutui in valoare de 14 milioane de euro.

Citeste mai departe  Rusinea unei tari cu potential agricol: importam 50% din alimente! VIDEO