Franks, FMI: "Cresterea economica va continua si va accelera in 2012". Romanii n-o vor simti, insa, in buzunare VIDEO
Romania va continua cresterea economica in acest an si chiar o va accelera in urmatorul, crede Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI. Cu anumite conditii, fireste. Mesajul vine dupa vizita de cateva zile a expertilor americani, in tara noastra. Reprezentantii FMI au venit la Palatul Victoria dupa o intalnire cu ministrul Finantelor, pe care... l-au gasit si in biroul premierului.
A fost ultima intrevedere dintre reprezentantii FMI si Emil Boc, asa ca seful delegatiei si-a expus concluzia.
"Cu reformele implementate in continuare, cu un progres satisfacator si daca veti reusi absorbtia fondurilor europene, daca veti continua cu investitii solide, avem toate motivele sa credem ca aceasta crestere va fi pozitiva si va accelera chiar in 2012”, a spus Jeffrey Franks.
El a aratat ca recesiunea economica a fost lunga si dificila, nu doar pentru romani, ci pentru intreaga lume, dar ca economia romaneasca este acum intr-o pozitie mult mai buna decat in urma cu trei ani, atat pentru a creste in viitor, cat si pentru a face fata oricaror eventuale dificultati care ar putea aparea.
"Va aflati intr-o situatie din care nu doar ca puteti creste, dar puteti creste in mod sustenabil, fara dezechilibre economice", a mai spus Franks.
Din pacate, romanii trebuie sa mai astepte pana vor simti pe pielea lor ameliorarea. "Cresterea economica trebuie sa faca diferenta in viata oamenilor, sa simta in 2012 schimbarea”, a completat precaut premierul Emil Boc.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti in perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.
In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).
Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Pe acelasi subiect: