Obiectivul este realizarea unui "nou pact fiscal" care sa prevada reguli stricte referitoare la deficitul bugetar si datorii, pentru tarile din zona euro, ceea ce ar crea conditiile ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa intensifice achizitiile de obligatiuni suverane.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a folosit un limbaj similar, saptamana trecuta, cand s-a adresat Parlamentului European, comentariu care a sugerat ca banca va fi pregatita sa se implice mai mult in combaterea crizei datoriilor, daca zona euro va avansa decisiv spre o uniune economica deplina. "Progresul zonei euro catre o uniune economica adevarata necesita masuri suplimentare de integrare", se arata in raportul datat 6 decembrie, obtinut de Reuters.

Herman Van Rompuy sugereaza in raportul redactat dupa o saptamana de consultari intense cu toti liderii din UE ca fondul permanent de salvare al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), ar putea sa primeasca licenta bancara, ceea ce i-ar permite accesul la lichiditatile BCE.

Alte sugestii sunt ca procedurile de adoptare a deciziilor de catre MES sa se apropie de cele ale FMI, iar plafonul actual al unei capacitati de 500 de miliarde de euro sa fie revizuit.

Summit-ul UE, care va incepe joi seara cu un dineu a liderilor europeni, va fi prezidat de Van Rompuy. Raportul realizat de Van Rompuy, numit "Catre o uniune economica mai puternica", a fost comandat de liderii UE la reuniunea de pe 26-27 octombrie.

In raport se arata ca regulile mai stricte referitoare la deficitul bugetar si datorii pot fi transformate in lege prin modificarea protocolului 12 al tratatului UE, care poate fi realizata rapid, fara sa fie nevoie sa fie ratificata de parlamente in majoritatea tarilor membre.

De asemenea, nu va fi nevoie de mai mult de o consultare a Parlamentului European si a Bancii Centrale Europene. Potrivit raportului, ar putea fi necesara si revizuirea legislatiei secundare, precum pactul de stabilitate si crestere.

Obiectivul principal este ca statele din zona euro sa inceapa sa isi mentina deficitele bugetare sub 3% din PIB, iar datoriile sub 60% din PIB si sa introduca in Constitutie "regula de aur", de aducere la echilibru a bugetelor, pe termen mediu.

Documentul mentine posibilitatea emisiunilor de obligatiuni comune ale zonei euro, la care Germania se opune, si sugereaza ca ar fi posibil ca tarile din zona euro sa dea FMI imprumuturi bilaterale pentru cresterea resurselor institutiei, posibil pentru creditatea tarilor din zona euro care vor avea nevoie.

Citeste si:

S&P arunca o noua bomba. Pune sub supraveghere, cu implicatii negative, ratingul fondului de urgenta al zonei euro VIDEO

Talentele nu-si mai doresc sa lucreze la Apple. Alt start-up din Silicon Valley atrage IT-istii ca un magnet