"Uitati de Merkel versus Hollande, de nord versus sud sau de Barroso versus Van Rompuy. Adevarata drama la acest summit este disputa dintre presedintele roman, Traian Basescu, si premierul sau, Victor Ponta", scrie Joshua Chaffin, corespondentul Financial Times la Bruxelles, pe live blogul publicatiei, intr-un post de la ora 18.55 (20.55 ora Romaniei). 

Curtea Constitutionala din Romania a decis miercuri ca Traian Basescu ar trebui sa reprezinte tara la summitul UE, precizeaza corespondentul FT.

"Si atunci ce a facut Ponta? A sarit imediat in avion pentru a merge el insusi la Bruxelles", continua el. 

Aceasta disputa a creat o "criza diplomatica" si chiar "de cariera" pentru ambasadorul tarii la UE, care a ajuns la aeroport fara sa stie pe cine intampina, potrivit oficialilor europeni. Sau cui sa inmaneze permisul de participare la summit, adauga Chaffin. 

In stilul caracteristic al UE a fost gasita insa o solutie: unul dintre liderii romani va participa la partea din summit dedicata cresterii economice, iar celalalt la sesiunea privind integrarea fiscala aprofundata, conchide corespondentul FT, informeaza Mediafax.