Marti, senatorii sunt primii care trebuie sa revina la lucru, dupa care miercuri sunt convocati si deputatii. Pe masa, alesii au doua documente privind organizarea referendumului - initiativa legislativa analizata deja de Curtea Constitutionala si Ordonanta Guvernului.

Acestea trebuie corelate cu decizia data de judecatorii CC la inceputul saptamanii. Adica, demiterea sefului statului nu se poate face decat daca la vot participa jumatate plus din numarul total al alegatorilor inscrisi pe listele electorale.

Joi seara, Victor Ponta a declarat de la Bruxelles ca referendumul se va organiza dupa cum a vrut CCR. Promisiunea  premierului a venit dupa discutii dure cu presedintele Comisiei Europene, in conditiile in care colegii sai din tara spuneau ca referendumul se va organiza fara sa se tina cont de conditia validarii ce a fost impusa de Curte.

Oficialii europeni i-au atras atentia premierului ca aceasta varianta ar arunca Romania intr-o izolare fara precedent.  Inca de joi, seful executivului a primit de la seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barrroso  o lista cu 11 puncte extrem de clare pe care autoritatile de la Bucuresti trebuie sa le rezolve. Altfel, Europa considera ca statul de drept ar fi pus in pericol

"In mod clar, Guvernul roman trebuie sa respecte deplina independenta a justitiei, sa restaureze puterile Curtii Constitutionale si sa se asigure ca deciziile sale sunt aplicate",  a declarat seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

"Am considerat legitime ingrijorarile exprimate de Comisie, de asemenea am primit o lista cu intrebari la care C.E. asteapta din partea Guvernului raspunsuri foarte clare", a spus premierul roman.

Primul punct in topul criticilor a fost "conformarea imediata in fata tuturor deciziilor CCR". Dar europenii asteapta si mai mult: autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa numeasca un Avocat al Poporului sustinut de toate partidele si mai ales sa ii inlocuiasca pe ministrii si parlamentarii incompatibili. Raspunsul nu a fost tocmai cel asteptat.

"Presedintele Romaniei nu primeste ordine de la nimeni", a spus Crin Antonescu, presedintele interimar.

"Am ajuns o tara care primeste instructiuni. Cand se ajunge la acest stadiu, tara poate fi considerata izolata, iar pentru conducatorii tarii usile sunt inchise", a spus la randul sau presedintele suspendat, Traian Basescu.

In aceeasi zi, cancelarul german l-a convocat pe ambasadorul Romaniei la Berlin si i-a transmis ca masurile actualului guvern "pun in pericol grav principiul separarii puterilor".

Cu o zi inainte, si presedintele Parlamentului European ii cerea lui Victor Ponta lamuriri despre ce se intampla la Bucuresti intr-o intalnire fata in fata.

Autoritatile de la Bucuresti au primit critici nu doar de la politicieni, ci si de la presa straina.

Cea mai importanta agentie franceza de stiri scria ca, pentru a sublinia hotararea oficialilor europeni, un exemplar al Tratatului de la Lisabona a fost pus in mod ostentativ pe masa, atunci cand presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, l-a primit pe Ponta.

Articolul 7 al Tratatului prevede suspendarea drepturilor de vot al unui stat UE in cazul unei "incalcari grave" a drepturilor fundamentale.

"Le Monde" titra ca Ponta nu a reusit sa convinga mediile europene ca reformele pe care le-a lansat sunt democratice si nu contravin regulilor fundamentale din Uniunea Europeana, in timp ce jurnalistii de la "El Pais" caracterizeaza Romania drept "oaia neagra" a Europei.

Pentru ca referendumul din 29 iulie sa se desfasoare asa cum si-au dorit judecatorii constitutionali, alesii trebuie sa modifice cat mai rapid unul dintre cele doua acte pe care le au pe masa. Despre asta vor discuta conducerile celor doua Camere, pe rand, maine dupa pranz.

Cert este ca presedintele interimar spune ca legea analizata de Curte este la Cotroceni, pentru promulgare, si ca nu a trimis-o inca Parlamentului pentru a o modifica. Asta in timp ce Ordonanta a intrat deja in proceduri parlamentare. E greu de crezut ca liderii europeni vor intelege daca Parlamentul va gasi o modalitate de a se sustrage, mai ales ca insusi premierul Romaniei i-a asigurat ca vom respecta deciziile Curtii Constitutionale.

Europenii ar putea sanctiona dur Romania, mai ales dupa scandalul similar din Ungaria, pentru a da un exemplu. Riscul este urias, iar lectia europeana pentru derapaje de la democratie ne-ar putea costa mult.