Firmele din Transilvania au de suferit de pe urma devalorizarii monedei din Ungaria
Balbaiala din declaratiile oficialilor din Ungaria, care ba au anuntat ca sunt exact in situatia Greciei, ba s-au razgandit si au spus ca lucrurile nu stau atat de dramatic, produce primele efecte in tara noastra.
Zeci de firme din vestul Romaniei care isi vindeau produsele ungurilor raman cu ele pentru ca la vecini devalorizarea monedei a adus scumpiri si a scazut puterea de cumparare. Oamenii de afaceri de la noi se tem si ca investitorii vor pleca departe de aceasta zona a Europei.
Dupa anuntul oficialilor maghiari, care au precizat vineri ca in Ungaria se poate repeta scenariul grecesc si tara se indreapta spre faliment, forintul s-a devalorizat cu 5% in doar doua zile. Produsele romanesti din Ungaria se scumpesc si raman astfel pe rafturi.
Riscul mare din tara vecina il reprezinta datoriile externe, care au depasit 70% din PIB.
Ungaria este in primele cinci tari cu care Romania are relatii comerciale. Anul trecut, in tara vecina au ajuns produse romanesti in valoare de 1,2 miliarde euro si am importat aproape triplu. In primele luni din 2010 am vandut cel mai bine la granita de vest echipamente electrice si mase plastice.
De la micii comercianti, la oamenii de rand, maghiarii resimt puternic recesiunea.
Turismul si organizatiile non-guvernamentale din Romania care primeau fonduri din Ungaria vor fi si ele afectate, spun analistii.
Pe acelasi subiect: