Un ciclu economic, pe cale sa se sfarseasca. Cum va arata lumea in urmatorii ani. FOTO
Potrivit unui studiu Societe Generale, un ciclu financiar inceput in 1980 este pe cale sa se sfarseasca. In anii 70', lumea puternic industrializata s-a orientat spre forta de munca ieftina, iar Asia a reprezentat principala “piata” de desfacere.
Raportul Societe Generale, denumit „Noua ordine mondiala. Atunci cand cererea depaseste oferta", demonstreaza cum la sfarsitul anilor '70, lumea industrializata cauta o piata de munca ieftina, pe care a gasit-o in Asia. Acum insa, boom-ul asiatic are efecte la nivel mondial, intr-un mod care ridica mari semne de intrebare in privinta resurselor, relateaza Business Insider.
Conform studiului, populatia globala a crescut cu 2,5 miliarde intre anii 1980 - 2010. Iar doua treimi dintre persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani (populatia majoritara la nivel global) provin din Asia, excluzand Japonia, ceea ce reprezinta o schimbare semnificativa pe piata fortei de munca si a cererii.
Pana in 2030 se preconizeaza o scadere cu proximtiv 5 procente a fortei de munca industrializate, ceea ce va conduce la o scadere a productivitatii.
Desi cererea in domeniul industrial este tot mai mare, oferta se afla sub asteptari. "Din acest motiv, schimbarea dintre cicluri va fi lunga si haotica", se mai arata in raportul Societe Generale.
Care sunt semnele care prevestesc sfarsitul unui ciclu economic
In 1980, forta de munca la nivel mondial era de doua miliarde de oameni. Astazi, peste patru miliarde de oameni, majoritatea fiind din Asia activeaza pe piata muncii.
In urma cu 31 de ani, resursele naturale erau din belsug. In 2011, resursele naturale sunt limitate.
In anii `80, preturile produselor de baza erau foarte mici. Azi, preturile acestora sunt in continua crestere.
Totodata, apetitul pentru investitii era destul de ridicat, iar pietele stabile. Astazi, interesul pentru investitii si riscuri este unul scazut, procesul inflationist in crestere, iar pietele destul de volatile.
In urma cu mai bine de 30 de ani, interventia guvernelor in economie era limitata. In secolul XXI, statul intervine din ce in ce mai des in economie.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: