UE deblocheaza ajutoarele pentru persoanele defavorizate. Cati bani primesc saracii Europei
Programul european de distribuire a produselor alimentare catre cele 18 milioane de persoane defavorizate din Uniunea Europeana (PEAD) a fost deblocat in urma Consiliul de ministri desfasurat, luni, la Bruxelles.
"Sunt foarte bucuros ca statele membre au deblocat programul de distribuire a produselor alimentare catre persoanele cele mai defavorizate pentru anii 2012 si 2013. Am cerut deja directiei mele generale sa se mobilizeze si sa ia toate masurile pentru a asigura continuitatea programului in aceasta iarna. Asa cum a demonstrat-o in aceste ultime saptamani, Comisia Europeana vrea sa ramana un partener de incredere al organizatiilor caritabile", a declarat Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura.
Programul european de distribuire a produselor alimentare catre persoanele cele mai defavorizate (PEAD) este una din principalele surse de aprovizionare ale organizatiilor caritabile europene. De exemplu, 51% din produsele distribuite in 2010 de Federatia Europeana a Bancilor de Alimente au venit din PEAD. In fiecare an, mai mult de 18 milioane de persoane din 20 de state membre ale Uniunii Europene beneficiaza de ajutoarele alimentare distribuite in cadrul acestui program.
In urma deciziei Curtii de Justitie din 13 aprilie 2011 care a declarat ilegale dispozitiile planului pentru 2009, ce prevedea achizitia de pe piata a produselor alimentare, planul pentru anul 2012 a trebui adoptat cu un buget foarte redus. Astfel, pe 10 iunie 2011, Comisia Europeana a fost nevoita sa adopte un plan pentru 2012 limitandu-l la stocurile de interventie disponibile, ceea ce reprezinta un buget de 113,5 milioane de euro, adica mai putin de un sfert din planurile precedente.
Pe 3 octombrie, Comisia a adoptat in procedura de urgenta o noua propunere amendata si a propus o finantare exclusiva din bugetul Uniunii Europene.
Pe 17 septembrie 2010, Comisia adoptase deja o propunere revizuita a regulamentului de baza al PEAD. Dincolo de alinierea la Tratatul de la Lisabona, principalele modificari au avut in vedere introducerea unei cofinantari nationale mai avantajoase (de 25% si de 10% pentru statele membre beneficiare ale Fondului de Coeziune) fata de 50% si de 25% in propunerea initiala, pentru a facilita participarea statelor membre la acest program.
Citeste si