Dupa consultarea procurorului general, care consiliaza Guvernul pe probleme constitutionale, s-a "decis organizarea unui referendum pe aceasta tema, in cursul caruia poporul irlandez va fi intrebat daca accepta ratificarea acestui tratat", a declarat Kenny. 

Procurorul general a apreciat ca deoarece "acest tratat este un instrument al arhitecturii tratatului Uniunii Europene", un referendum "este necesar pentru ratificarea lui". 

La sfarsitul lunii ianuarie, 25 dintre cele 27 de state membre ale UE s-au pronuntat in favoarea unui nou pact bugetar european care ar obliga fiecare tara sa inscrie in legile sale o "regula de aur" a echilibrului bugetar, a carei nerespectare ar atrage automat sanctiuni. 

Pactul se va aplica celor 17 tari din zona euro, precum si altor tari din UE care si-au exprimat dorinta de a adera la acesta, scrie Mediafax.

Organizarea acestei consultari populare in Irlanda risca sa fie urmarita indeaproape de partenerii sai europeni. Aceasta tara a respins in trecut de doua ori tratatele europene (Nisa in 2001 si Lisabona in 2008), supuse unui al doilea referendum inainte de a fi aprobate.

Citeste si:

Nu vom mai fi dependenti de rusi. Petrom anunta ca gazele din Marea Neagra ar putea face Romania independenta de importuri