Statele UE au reguli noi de cheltuire a bugetului national. Doua tari nu au acceptat noul tratat bugetar european VIDEO
Statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat luni seara un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar, a anuntat presedintele UE, Herman Van Rompuy.
"Douazeci si cinci de tari vor semna tratatul bugetar", a declarat Herman Van Rompuy pe contul sau de Twitter.
Acest pact raspunde cerintei cancelarului german Angela Merkel care l-a propus ca o conditie pentru solidaritatea financiara a Germaniei cu statele in dificultate din zona euro.
Acordul de principiu din cadul summitului liderilor europeni la Bruxelles a fost posibil datorita unui compromis la care au ajuns Polonia si Franta cu privire la subiectul formatului summitelor zonei euro.
Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la inceputul lunii martie si se va aplica de indata de 12 state l-au ratificat. Dupa Marea Britanie, Cehia a devenit luni seara al doilea stat UE care refuza sa adere.
Statul a invocat "motive constitutionale" si dificultati de a-l ratifica, conform presedintelui francez Nicolas Sarkozy care s-a aratat surprins de aceasta schimbare de atitudine a Cehiei ce in decembrie a sustinut proiectul.
Pactul prevede ca statele semnatare sa mentina bugete echilibrate si un deficit structural care sa nu depaseasca 0,5 la suta din PIB. Fiecare stat va trebui sa instituie un mecanism de corectie care se va declansa automat in caz de deparaj in raport cu acest obiectiv.
In caz de depasire a limitei de 3 la suta din PIB a deficitelor publice anuale, statele vor fi expuse unor sanctiuni cvasi-automate.
Tratatul trebuie inclus daca este posibil in constitutiile statelor. Confruntata cu dificultati, Germania a trebuit sa accepte ca anumite tari sa adopte acordul ca un simplu text de lege.
Cehia si Marea Britanie nu se supun noilor reguli
Republica Ceha a refuzat luni seara in cadrul summitului european sa adere pentru moment la noul pact bugetar pe care Europa vrea sa-l incheie cu scopul de a intari disciplina bugetara comuna, a declarat premierul suedez.
"Toate statele si-au manifestat intentia de a adera la pactul bugetar cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe", a declarat pentru presa Fredrik Reinfelt la finalul summitului european. Marea Britanie isi anuntase deja refuzul de a semna.
Refuzul Cehiei este legat de "preocuparile cu privire la ratificare", a precizat premierul suedez, facand aluzie la problema referendumului din aceasta tara.
Guvernul ceh ia in considerare supunerea la referendum a aprobarii pactului bugetar european deoarece ideea nu este sustinuta in unanimitate de coalitia de guvernamant si pentru ca presedintele Vaclav Klaus se opune. Astfel, Praga se alatura Londrei care si-a anuntat deja refuzul de a adera la acest tratat in cadrul summitului din decembrie.
Membra UE din 2004, Republica Ceha nu face parte din zona euro. Premierul Petr Necas a declarat in repetate randuri ca guvernul sau nu va stabili o data de aderare la zona euro in timpul mandatului sau care expira in 2014.
Pe acelasi subiect: