La o simpla cautare pe www.google.ro, veti gasi sute de comercianti cu mii de lucrari de licenta de vanzare, din toate domeniile. Ei si-au format adevarate retele in tara si-i pot servi pe doritorii din orice oras.

Ministerul Educatiei spune ca poate controla doar autenticitatea lucrarilor de doctorat, care sunt avizate inclusive de minister, lucrarile de licenta ramanand in sarcina fiecarei universitati in parte.

Furtul de proprietate intelectuala nu va putea fi oprit, decat daca in universitati se vor implementa programe speciale de depistare a plagiatului. In Romania, doar doua institutii de invatamant superior detin astfel de programe: Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti si Universitatea Babes-Boylai din Cluj.

Dealerii acestor lucrari pot fi trasi la raspundere doar in cazul in care lucrarile pe care le detin sunt luate din baze de date sau direct de la studenti, fara acordul acestora. Daca, exista acordul studentului de vanzare a propriei lucrari, legislatia nu interzice acest lucru, dar studentul trebuie sa plateasca impozit pentru aceasta tranzactie.

Mai departe, cel care cumpara o astfel de lucrare si o foloseste pentru propria cercetare poate sa intre in legalitate daca citeaza sursa (adica autorul) lucrarii.