Crin Antonescu a declarat, luni seara, ca legea prevede foarte clar ca durata desfasurarii referendumului este de o singura zi si ca oficial nu au existat niciodata discutii pentru ca referendumul sa se desfasoare pe durata a doua zile.

El a spus, in acest context, ca este posibila insa prelungirea programului de votare, de la ora 7.00 pana la ora 22.00 sau 23.00, iar acest lucru ar putea fi decis de catre guvern.

"Sigur ca i-am impartasit primului-ministru preocuparea mea pentru ca indiferent de conditiile pe care legea le stabileste cat mai multi cetateni romani cu drept de vot din tara si din strainatate sa poata avea fizic acces pentru a-si exercita dreptul de vot. In sensul acesta eu consider ca s-ar putea prelungirea programului de vot in interiorul aceleiasi zile. Acum avem de la ora 8.00 la ora 20.00. Ar putea fi de la ora 7.00 la ora 22.00 sau 23.00, astea sunt chestiuni care eventual se pot reglementa cred la nivelul unei decizii a Guvernului, care se ocupa cu organizarea”, a afirmat Antonescu.

El a mai spus ca este esential sa existe un numar cat mai mare de sectii de votare, iar premierul Victor Ponta l-a asigurat ca vor fi luate toate masurile in acest sens.

"De asemenea, un numar de sectii suficient de mare si in tara si in strainatate este esential si este si obligatia mea, fie si temporara, sa asigur sau sa fac in asa fel incat institutiile responsabile sa asigure dreptul oricui doreste sa vina sa voteze, evident cat mai multi cetateni, sa poata fi respectat", a mai explicat Antonescu.

Conform reglementarilor actuale, programul de votare este intre orele 08.00 si 20.00.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a anuntat, luni, ca a decis sa promulge legea de modificare a Legii referendumului, asa cum a decis Parlamentul si Curtea Constitutionala, astfel ca referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.

"In fata deciziei Parlamentului si a Curtii Constitutionale, am convingerea ca este mai putin important punctul meu de vedere, astfel ca am promulgat aceasta lege si cred ca in felul acesta am inchis unul din subiectele fierbinti de dezbatere", a spus el.

El a precizat ca unul dintre motivele pentru care a luat aceasta decizie este ca, "spre deosebire de altii", el pune interesul national in fata intereselor personale.

"Romania este intr-o situatie extrem de dificila, adusa de iresponsabilitatea unor oameni disperati ca pierd scaunul si puterea", a spus presedintele interimar.

Curtea Constitutionala a decis, in urma cu o saptamana, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.