Cantitatea de paine pe care o consuma un roman intr-un an se ridica la 97 de kilograme. Adica, in jur de 320 de paini, fiecare cantarind aproape 300 de grame. In schimb, un britanic mananca de 7 ori mai putin, doar 46 de paini.

Copiii invata de mici sa puna paine in ciorba, iar adultii nu concep nicio masa fara paine.

"Nu exista client care sa nu mananca paine, mananca paine cu orice, chiar si cu paste", spune Constantin Varvara, proprietar restaurant.

O fi painea sfinta, dar problema e ca o asociem cu alimente din aceeasi familie, a carbohidratilor.

"Cam cata paine se consuma la restaurant? Sincer, mai multa decat ma asteptam. Chiar daca cere orez, piure sau cartofi prajiti, comanda obligatoriu si paine", explica Florin Popa, administrator de restaurant.

Consumul de paine pe cap de locuitor intr-un an:

14 kg - Marea Britanie
58 kg - Olanda
65 kg - Grecia
67 kg - Belgia
74 kg - Cipru
97 kg - Romania

Sursa: AIB International

Asa se face ca la consumul de paine pe cap de locuitor i-am intrecut de mult pe alti europeni: mancam cu o treime mai multa pita decat media pe continent, de doua ori mai mult decat danezii si de aproape sapte ori mai mult decat britanicii. Medicii nu desfiinteaza painea, dimpotriva: o lauda pe cea integrala. Insa:

"Exista pe de alta parte paine din faina ultra rafinata, cu indice glucidic ridicat, ca sa nu mai vorbim de paine cu numeroase adaosuri, aditivi care o transforma dintr-un produs simplu si bine pt consumat, intr-unul prea rafinat si (posibil) nociv in cantitati mari", explica Adrian Copcea, medic nutritionist.

Iar daca exageram, obezitatea e asigurata. Ideala ar fi o cantitate de 30 - 50 de grame de paine la o masa, deci cam 2 -3 felii subtiri.

Totusi, fata de perioada comunista ne-am mai revenit. In '89, de exemplu, un roman consuma 130 de kg de paine intr-un an.