Summitul G20, la final. Decizia SUA care va infuria Germania. Ce va face grupul care reuneste 90% din PIB-ul mondial in caz ca situatia economica va continua sa se deterioreze FOTO
Tarile dezvoltate si cele emergente din cadrul G20 vor cere reducerea masurilor de austeritate bugetara in Europa in fata deteriorarii situatiei economice, a declarat un oficial american care participa la discutiile de la Los Cabos (Mexic), relateaza AFP.
"Vedem o schimbare in discutia europeana privind importanta critica a sustinerii cererii si crearii de locuri de munca", a afirmat in cadrul unei conferinte de presa subsecretarul Departamentului Trezoreriei Lael Brainard.
"In mod important, exista o recunoastere a necesitatii de a evalua planurile de reechilibrare a bugetelor pe baze structurale, pe scurt, de a recunoaste deteriorarea situatiei economice", a adaugat ea.
Deficitul bugetar denumit "structural" tine cont de gaura provocata in finantele publice de o situatie economica dificila. In perioada de criza este deci mai putin ridicat decat deficitul real.
Intrebata daca Germania aproba aceasta idee de reducere a masurilor de austeritate, Brainard a raspuns: "da, am auzit acest lucru din partea colegilor nostri germani, ei tin cont de cerere in gandirea lor pe termen scurt". "Credem cu certitudine ca veti vedea acest lucru in documentele de la incheierea summitului (...). Se va vedea ca atentia mare acordata sustinerii cererii, consolidarii cererii, recunoasterii faptului ca situatia s-a deteriorat, este foarte importanta pentru europeni", a declarat ea.
Tarile G20 au promis la summitul de la Toronto (Canada) din 2010 sa reduca la jumatate deficitul bugetar in 2013, iar Germania a amintit periodic de atunci necesitatea respectarii acestui angajament. Statele Unite nu ar urma sa il respecte si au cerut Europei sa nu dauneze cresterii economice cu o austeritate bugetara excesiva.
Statele G20 isi iau angajamentul sa sustina cresterea economica si crearea de locuri de munca pentru relansarea economiei mondiale. In acelasi timp, tarile din zona euro apara moneda unica in fata atacurilor pietelor, arata un proiect al comunicatului final al summitului G20, citat de AFP.
G20, grupul statelor dezvoltate si emergente, care reuneste aproape 90% din PIB-ul mondial, "isi ia angajamentul sa ia masurile necesare pentru restaurarea increderii".
"In cazul in care situatia economica se va deteriora in continuare, statele care dispun de suficient spatiu de manevra bugetara sunt pregatite sa coordoneze si sa implementeze masurile bugetare necesare pentru a sustine cererea interna", se mai arata in proiect.
Germania este una dintre tarile considerate ca dispunand de asemenea marje de manevra in finantele publice.
"Vom actiona impreuna pentru a consolida redresarea si vom raspunde tensiunilor de pe pietele financiare", continua textul.
Printre statele G20, cele care sunt membre ale zonei euro s-au declarat hotarate sa apere coeziunea zonei euro in fata atacurilor pietelor financiare, mai scrie in documentul discutat la Los Cabos, in timp ce rata de imprumut a Spaniei a atins un nou nivel record de 7%, un prag considerat nesustenabil in timp. "
Intr-un context de noi tensiuni pe pietele financiare, statele zonei euro membre al G20 vor lua toate masurile necesare pentru a apara integritatea si stabilitatea zonei, vor ameliora functionarea pietelor financiare si vor rupe legatura dintre riscurile suverane si riscurile bancare, arata textul.
"In acest context, salutam planul Spaniei de a recapitaliza sistemul sau bancar si anuntul de sustinere din partea Eurogrup si a autoritatii de restructurare financiara spaniola" (Frob), sustine G20.
Proiectul de comunicat mai subliniaza necesitatea de a continua reforma reglementarii financiare: "banci sanatoase, capabile sa acorde imprumuturi, sunt esentiale pentru redresarea mondiala".
Statele G20 si-au reafirmat de asemenea hotararea de a lupta impotriva protectionismului "sub toate formele" si promit sa favorizeze formarea locurilor de munca printr-o actiune coordonata numita "Planul de actiune de la Los Cabos pentru crestere si angajare".
G20 saluta proiectul de uniune bancara din cadrul zonei euro
"Declaratia finala mentioneaza demersurile care sunt intreprinse catre uniunea bancara" in zona euro si catre "o stabilitate financiara sporita", a declarat aceasta sursa.
Proiectul de comunicat final al G20 "care mentioneaza aceasta uniune bancara este semnat de toti membri zonei euro", a insistat sursa, adaugand ca acest comunicat aminteste de asemenea "mecanismele de solidaritate" din cadrul zonei euro. Intrebata de presa cu privire la modalitatile tehnice ale acestor masuri, aceeasi sursa a precizat ca G20 nu este locul "unde sa se hotarasca" asemenea modalitati.
Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso au afirmat anterior ca Uniunea Europeana si zona euro muncesc din greu la rezolvarea crizei datoriilor suverane de pe continent, facand din uniunea bancara "prioritatea" lor. Conform acestora, G20 va "sustine si incuraja" in declaratia sa finala eforturile europenilor si ale zonei euro pentru remedierea crizei.